Discovery verslikt zich in monsterhaai

‘Bewijs’ dat Megalodon leeft en walvissen aanvalt.
‘Bewijs’ dat Megalodon leeft en walvissen aanvalt. Discovery

Op het strand ligt een walvis met een afgebeten staart. Was dit het werk van Megalodon, een reuzenhaai zo lang als een autobus? Een vissersboot verdwijnt in april voor de kust van Zuid-Afrika. Megalodon slaat weer toe?

De fictieve documentaire Megalodon: The Monster Shark That Lives die het Amerikaanse Discovery Channel op zondag 4 augustus uitzond had een mooie en spannende aftrap van de jaarlijkse Shark Week moeten zijn. Het werd een kleine publicitaire ramp.

Het probleem: Megalodon is al meer dan een miljoen jaar geleden uitgestorven. Maar in de ‘documentaire’ beweerden acteurs die wetenschappers speelden dat Megalodon nog altijd de wereldzeeën teistert. Gefotoshopte foto’s dienden als ondersteuning voor dat idee Een summiere disclaimer aan het einde van het programma meldde ‘sommige gebeurtenissen’ gedramatiseerd zijn.

Haaienminnend Amerika viel na de uitzending van de nepdocumentaire over Discovery heen. In tweets, blogs en tijdschriften vielen biologen Discovery af. Op de Facebookpagina van het kanaal staan honderden geprikkelde en ironische reacties van kijkers: „Go home Discovery, you’re drunk”, schrijft iemand.

In een reactie erkent de Nederlandse woordvoerder van Discovery Channel desgevraagd dat de documentaire “de grenzen van de realiteit opzoekt”. Maar het kanaal ziet dat niet als een probleem: “Breed gedragen mythes spreken tot de verbeelding, getuige de kijkcijfers van programma’s die er zijn over bijvoorbeeld het Monster van Loch Ness.”

Over kijkcijfers had Discovery inderdaad niet te klagen: 4,8 miljoen kijkers zagen het ‘bewijs’ dat Megalodon nog leeft.

Het is op dit moment nog niet duidelijk of de gewraakte Megalodon-documentaire ook in de Benelux zal worden uitgezonden.