ANWB: overvolle Europese vakantieroutes dit weekeinde

De ANWB verwacht ook dit weekend weer overvolle Europese vakantieroutes. Daar zullen veel Nederlanders last van ondervinden: rond de 400.000 Nederlanders vertrekken dit weekend naar hun buitenlandse vakantiebestemming, terwijl vele anderen weer terugkomen. In Zuid-Nederland beginnen de basisscholen maandag weer.

Foto ANP / Guus Schoonewille

De ANWB verwacht ook dit weekend weer overvolle Europese vakantieroutes.

Rond de 400.000 Nederlanders vertrekken dit weekend naar hun buitenlandse vakantiebestemming, terwijl vele anderen weer terugkomen. In Zuid-Nederland beginnen de basisscholen maandag weer. Volgens de ANWB is de kans op files dit weekend vooral groot op de snelwegen in Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en in het noorden van Italië.

In Frankrijk zijn de Autoroute de Soleil tussen Vienne en Orange, de snelweg tussen Nîmes en Narbonne, de wegen van en naar Bordeaux vanuit het noorden, en de snelweg van Orléans naar Clermont-Ferrand in Midden-Frankrijk te verwachten knelpunten.

Update 10.10 uur: Het terugkomend vakantieverkeer heeft vanochtend nog weinig last van files in Frankrijk, meldt een woordvoerder van de ANWB aan persbureau Novum. Het verkeer loopt vooral richting het zuiden vast. Tussen Lyon en Valence stond rond 09.30 uur opgeteld zo’n zeventig kilometer. In het westen loopt het vast op de A10 van Parijs naar Bordeaux bij de tolstations.

In Duitsland verwacht de ANWB files rondom Beieren, tussen München en Salzburg en München en Frankfurt, en in het noorden van het land bij Bremen, Hamburg en de Deense grens. In Oostenrijk is een file te verwachten bij de Karawankentunnel, die vakantiegangers richting Slovenië en Kroatië zal vertragen. In Zwitserland ligt de vertraging vooral aan beide kanten van de Sint Gotthardtunnel, in Italië rondom het Gardameer. De Spaanse vakantiedrukte concentreert zich op wegen naar de kust.

Update 10.10 uur: Verkeer dat vanuit Italië terugkeert wacht meer fileleed dan vakantiegangers uit Frankrijk. In het noorden van Italië staan veel files, vooral op de A1/A14 van Milaan naar Rimini. Bij de Sint Gotthardtunnel loopt ook, zoals verwacht, het verkeer vast. De vertraging richting het noorden was daar rond 9.30 uur al meer dan een uur, en dat loopt nog op. In Duitsland staan inmiddels files op de A8 tussen München en Salzburg.

Vorige zaterdag was het zwarte zaterdag, de jaarlijkse dag van topdrukte op vakantiewegen. Met name in Frankrijk is het dan druk omdat veel Fransen dan op vakantie gaan of juist terugkomen. Ze moeten de snelweg dan ook nog delen met de vele toeristen. Op het hoogtepunt stond er op 3 augustus 805 kilometer file in Frankrijk.