Zo moet je zakkenrollen

Het aantal zakkenrollers neemt toe Tijdens de Gay Pride werden 46 verdachten gearresteerd, zij moeten aankomende weken voor de rechter verschijnen Slachtoffers worden eerst afgeleid, daarna beroofd

Verslaggever

Bij een tramhalte zijn het de enige mensen die niet uitkijken naar de tram. Ze letten liever op de wachtende mensen. De loerende zakkenrollers zijn vaak met twee of drie man. Als de tramdeuren opengaan, doen ze alsof ze instappen, maar staan dan ineens stil. Het slachtoffer botst tegen de dieven op. Een handlanger gaat achter het slachtoffer staan en pakt dan vliegensvlug de portemonnee of telefoon van het slachtoffer.

Wie zakkenrollers wil herkennen, moet zijn best doen. Maar getrainde politieogen pikken de dieven er zo uit. De tactieken, zegt een woordvoerder van de politie, veranderen niet. „Je moet ze alleen kennen.”

De Amsterdamse politie heeft speciale zakkenrollerteams die tijdens grote evenementen in de stad op jacht gaan naar dieven. Tijdens Gay Pride afgelopen weekend in Amsterdam deden 350 mensen aangifte van zakkenrollerij. 46 verdachten werden gearresteerd, van wie er 43 van Roemeense afkomst zijn. Zeven zijn via het supersnelrecht al veroordeeld, de hoogste straf was tien weken cel. De komende twee weken moeten nog 18 verdachten voor de rechter verschijnen.

Zakkenrollerij, vooral tijdens grote evenementen, neemt hard toe. In Amsterdam steeg het aantal aangiftes van zakkenrollerij van 6.709 in 2011 tot 9.005 in 2012, een toename van 34 procent.

Het is dus geen overbodige luxe om de werkwijze van zakkenrollers te kennen. In bijna alle gevallen proberen de zakkenrollers het slachtoffer af te leiden. Ze lopen bijvoorbeeld rond met een plattegrond en vragen aan een slachtoffer de weg. Als de zakkenroller alleen opereert, verbergt hij vaak zijn hand achter een plastic tas of onder een jas die hij over zijn arm draagt.

Nog een klassieker is vlekkenmethode: twee zakkenrollers hangen rond in de buurt van een pinautomaat met een tube ketchup, mayonaise of mosterd op zak. Ze zoeken een slachtoffer om dat te besmeuren. Ha! Daar heeft net iemand vijftig euro gepind. Eén van hen gaat vlak achter het slachtoffer staan en smeert wat saus op diens jasje. Vlak daarna spreekt hij het slachtoffer aan. „U heeft een vlek! Zal ik helpen?” Terwijl zakkenroller een te hulp schiet met een servetje, grijpt zakkenroller twee naar de open tas of zak.

Met de opkomst van de smartphone is zakkenrollerij nog lucratiever geworden. Zo’n telefoon kan doorverkocht worden voor een paar honderd euro. „De aantrekkelijkheid van smartphones is voor een groot deel de oorzaak van de golf van zakkenrollers in de stad”, zei hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Pieter-Jaap Aalbersberg afgelopen woensdagavond in het tv-programma Knevel en Van den Brink.

Toch is de zakkenrollerjacht, buiten enkele grote evenementen, geen prioriteit voor het korps, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse politie. „Zakkenrollen wordt door justitie gezien als een licht vergrijp.” Mensen moeten dus zelf beter op hun spullen passen, is zijn advies.

Hoe kun je dat doen?

Neem, als je naar evenement of de kroeg gaat, alleen het geld mee dat je wil uitgeven en stop het in de voorzak van je broek. Dat geldt ook voor je telefoon: nooit in je kontzak stoppen. Die is er anders te makkelijk uit te vissen door dieven. Houd zakken en tassen ook goed dicht, en houd je spullen in het zicht. Draag je tas liever niet op je rug, maar voorop en stop waardevolle spullen onderin de tas.

Dagjesmensen hebben de neiging onnodig veel waardevolle spullen mee te nemen. „Als ze met de trein naar Amsterdam komen, nemen ze vaak ook hun rijbewijs en kentekenbewijs mee”, vertelt de woordvoerder. „Wat je niet meeneemt, kan ook niet gestolen worden. En zo beperk je ook de administratieve rompslomp als je toch bestolen wordt.”