Opinie

Zien

Op de parkeerplaats van de golfbaan kom ik een oude kennis, vijftiger, tegen van wie ik weet dat hij problemen met zijn ogen heeft gehad. Ik informeer naar zijn gezondheid. Het antwoord is niet vrolijk, na een losgelaten netvlies en elf zware operaties is hij het zicht in één oog verloren. „Maar”, probeert hij positief

Op de parkeerplaats van de golfbaan kom ik een oude kennis, vijftiger, tegen van wie ik weet dat hij problemen met zijn ogen heeft gehad. Ik informeer naar zijn gezondheid. Het antwoord is niet vrolijk, na een losgelaten netvlies en elf zware operaties is hij het zicht in één oog verloren. „Maar”, probeert hij positief te blijven, „gelukkig kan ik nog golfen.” Wij beiden weten dat hij daar tijd voor heeft nu hij noodgedwongen minder moet werken. Om hem op te beuren wijs ik naar het oldtimertje waarmee hij is aangekomen en zeg: „En je kan tenminste nog auto rijden.” Hij moet bekennen dat dat ook minder wordt en besluit: „Ach, ik zie het allemaal wel.”

Daphne Heijboer