Willie Wortel twittert, Donald Duck heeft een leeg mobieltje

Hoofdredacteur Thom Roep neemt afscheid van de Donald Duck. Zijn opvolger moet de aansluiting met de jonge generatie bewaken.

©Disney

Het is dus een baan. Hoofdredacteur zijn van de Donald Duck. Een jongetjesdroombaan. En Dimitri Heikamp is het, sinds deze maand.

En niet alleen van de Donald Duck. Heikamp is ook hoofdredacteur van: de Donald Duck Extra, de Extra Donald Duck Extra (geen grapje), de Donald Duck Junior, de stripalbumserie De grappigste avonturen van Donald Duck en het Donald Duck Vakantieboek. Plus de pocketboekjes en de puzzeluitgaven. En verder nog in het Duckstad-genre: de Katrien en de Minnie & Katrien. Allemaal uitgegeven door Sanoma, allemaal merkextensie.

Dimitri Heikamp is 36. Hij volgt Thom Roep op, die op z’n 61ste met pensioen gaat (maandag is zijn laatste werkdag). Veertig jaar lang werkte Roep op de Donald Duck-redactie, waarvan dertig als hoofdredacteur.

De DD van deze week, vanaf vandaag in de winkel, neemt afscheid van Roep, op een bijzondere manier. Wie goed naar de cover kijkt, ziet een on-Duckstad-achtige man op de veerboot, zwaaiend met een zakdoek: Thom Roep. Duck, natuurlijk net de boot gemist, heeft een krant onder zijn arm met als openingskop „ROEP ZWAAIT AF”. Ook figureert hij in een van de stripjes binnenin.

Donald Duck verblijft in deze uitgave op de Waddeneilanden – nadat hij vorig jaar al, tijdens het 60-jarig jubileum van het Nederlandse blad, alle provincies was afgereisd. Op de Wadden zou Duck zogenaamd tot rust moeten komen, want een ruzie met buurman Bolderbast loopt danig uit de hand („Krijg het zuur, lawaaischoppende Neanderthaler!” „Vlieg op, uitgezakte kwaakeend”). Duck hopt van het ene eiland naar het andere. Op Terschelling bijvoorbeeld kan hij in de allerlaatste kamer van Pension Rimke logeren, maar hij ontvlucht het drukke eiland meteen zodra hij merkt dat het ‘Oerknal’-festival er plaatsheeft. Dat is de Donald Duck zoals we die van vroeger kennen: ruzie met de buurman en geinige woordgrapjes (Oerol, Oerknal, snapt u?).

Dat zal met een nieuwe hoofdredacteur niet veranderen. De belangrijkste taak voor Heikamp als nieuwe chef zal zijn om aansluiting te houden met de jonge generatie. Heikamp was eerder manager gamesbladen bij Sanoma. Nu heeft hij de redactionele leiding over het ‘Kids & Teens Cluster’ van de uitgeverij. Behalve de Disney-titels runt hij ook de bladen Tina, Zo zit dat, Nickelodeon Magazine en is hij betrokken bij Fashionista.

Wie een DD van nu openslaat ziet dat de strips moderner zijn dan die van een jaar of tien geleden. Maar er worden nog altijd verhalen van vroeger opnieuw afgedrukt, en dan moet er toch wel even een eindredacteur over de tekst heen. „Kwik, Kwek en Kwak kun je niet meer met een walkman laten rondlopen, dat is nu een iPod”, zei Thom Roep in een afscheidsinterview in Het Parool en AD. En, gaf Roep als ander voorbeeld: „Als Donald in een verlaten kasteel op zoek is naar een telefoon, leg je in de tekstwolkjes uit dat de batterij van zijn mobiel leeg is.”

Redelijk revolutionair zijn de Twitteraccounts die drie jaar geleden verschenen van Duckstad-inwoners. Behalve Donald Duck zitten bijvoorbeeld ook Goofy, de Zware Jongens, Willie Wortel en Clarabella Koe op Twitter. Dan kun je zomaar lekker melig op de Twitteraccount van de NS een tweet van DonaldDuckNL tegenkomen: „Waar blijft de trein naar Gansdorp-Horlepiep? Die zou om 13.44 vanaf Duckstad CS vertrekken!”

Het gaat redelijk goed met het vrolijke weekblad. Donald Duck staat nog altijd in de top-10 van best verkochte bladen in Nederland. Volgens HOI, het bureau dat de oplages van Nederlandse kranten en tijdschriften bijhoudt, was de oplage in het eerste kwartaal van dit jaar 270.000 (weliswaar 8,5 procent lager dan een jaar geleden). DD staat op plek 9, tussen Mikro Gids (326.000) en PLUS Magazine (260.000). De hoogtijdagen van 450.000 exemplaren, jaren tachtig, zal het blad wel nooit meer halen.

De Donald Duck is de grote Disney-titel van Sanoma, maar de Donald Duck Extra haalt ook nog altijd een oplage van 57.000, de Junior 9.000. En Katrien, voor meisjes, is goed voor 20.500 exemplaren. Dat is wat ook een blad als De Groene Amsterdammer haalt, al is de frequentie niet wekelijks, maar eens per twee maanden.

De Katrien is niet zomaar een Donald Duck waarbij de strips van Donald zijn vervangen door Katrien. De formule van het blad is anders: er komt veel roze in voor, en typische meisjesdingen: brieven over verliefd zijn en nutteloze lijstjes (‘Dit doe ik het liefst op mijn verjaardag: [ ] naar een pretpark gaan; [ ] discobowlen; [ ] een slaapfeestje houden’) die in een jongensblad nooit zouden verschijnen.

In de Donald Duck staat dan weer een weetjespagina en Oom Donald’s Moppentrommel – echte jongensdingen. En in beide bladen natuurlijk een brievenrubriek.

Allemaal redactiewerk. Je zult daar maar de baas van zijn.