Voetbalgoeroe Van der Gijp kan beter van de buis verdwijnen

René van der Gijp beseft niet hoe diepgeworteld zijn vooroordeel tegen homo’s is, betoogt Wouter van Oorschot.

Kijk, dat de matige ex-voetballer René van der Gijp blijk geeft van flagrante armoe in zijn algemene ontwikkeling, dat is niet erg. Al zou het natuurlijk best sneu zijn wanneer hij zelf besefte hoe treurig zijn beschavingsvlag erbij hangt. Hij weet van de prins geen kwaad en omdat ‘Gijp’ zichzelf een toffe jongen vindt die dat voor iedereen weten wil, zij hem zijn populistische prietpraat dat homoseksuelen zich nu eenmaal lekkerder voelen als kapper dan als voetballer ruimhartig vergeven. Je kunt iemand zijn gebrek aan beschaving nu eenmaal niet verwijten. Wel moet zijn opiniemakende geleuter als stigmatiserend en dus kwetsend voor homoseksuelen aan de kaak worden gesteld. Laat Gijp voortaan fatsoenshalve zijn mond houden over dingen waar hij door zijn zelfgevoederde denkluiheid nu eenmaal niets van wil begrijpen.

Gijp is een stakkerige man. Omdat één zwarte in de Tour de France, en trouwens ook homoseksualiteit voor hemzelf nog nooit een ‘issue’ is geweest, en hij ook aan andere meer dan wel minder gekleurde hetero’s in de kleedkamer nooit gemerkt heeft dat homoseksualiteit een ‘issue’ was, alleen daarom al is het dus logisch dat homoseksuelen liever kapper worden dan voetballer: immers, ze komen in zijn kleedkamers eenvoudig niet voor, en zo is het.

René van der Gijp meent dat hij de ruimdenkendste van alle geinponems op aarde is: „Als er iemand is die het helemaal geen reet kan schelen wat iemand met zijn leventje doet, ben ik het”, laat hij op 7 augustus optekenen door NRC Handelsblad. Het klopt dat er maar één iemand is waar Gijp zich voor interesseert: zijn eigen leventje. Nog erger dan de gemiddelde VVD’er dus, namelijk een geboren PVV’er. En inderdaad: wie niet beseft dat over ‘geen reet’ niets te zeggen valt, kan anderen zijn gekakel natuurlijk niet besparen. En René van der Gijp, die vet betaald wordt om zo hoog mogelijke kijkcijfers te helpen scoren onder minstens zo achtergeblevenen als hijzelf, weet niet beter dan zijn ingekankerde lompheid bij wijze van rolmodel uit te serveren. Aap Gijp, Janrapmaat der voetbalanalisten, kan er niets aan doen dat hij is wie hij is. De stumper begrijpt niet hoe diep zijn eigen vooroordeel tegen homoseksualiteit is. Hem op zijn waffel meppen is beschaafde mensen de moeite niet waard. Gepaster is het, er bij de directie van RTL7 op aan te dringen hem te laten weten dat op zijn voortgezette medewerking aan het tv-programma Voetbal International niet langer prijs wordt gesteld. Een rode kaart dus: signaal dat Gijp begrijp.

Wouter van Oorschot is uitgever bij uitgeverij Van Oorschot.