Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Van Gaal haalt uit naar Sneijder: het is geen automaatje

“Het is geen automaatje, ook niet voor Sneijder,” zei bondscoach Louis van Gaal vandaag op de persconferentie waar hij de selectie van het oefenduel van Oranje tegen Portugal bekend maakte. Paul Verhaegh kan daar zijn debuut maken in het Nederlands elftal. De aanvoerder van FC Augsburg is door bondscoach Louis van Gaal opgenomen in de selectie.

Foto ANP / Koen van Weel

“Het is geen automaatje, ook niet voor Sneijder,” zei bondscoach Louis van Gaal vandaag op de persconferentie waar hij de selectie van het oefenduel van Oranje tegen Portugal aanstaande woensdag bekend maakte. Paul Verhaegh kan daar zijn debuut maken in het Nederlands elftal. De aanvoerder van FC Augsburg is door bondscoach Louis van Gaal opgenomen in de selectie.

Van Gaal selecteerde ook PSV’ers Stijn Schaars en Georginio Wijnaldum. Beide middenvelders maakten geen deel uit van de voorselectie. Voor Wesley Sneijder maakte de bondscoach geen uitzondering. De middenvelder van Galatasaray behoorde ook al niet tot de voorselectie.

Van Gaal had wel kritiek op voormalig aanvoerder Sneijder. Volgens het AD zei de bondscoach:

“De reden dat Sneijder er niet bij is, is dat ie eerst zich moet focussen op het fit worden, dan moet ie zich focussen op het in vorm komen en dan ga ik hem vergelijken met wat ik heb.”

Van Gaal laakte de manier waarop Sneijder zich had uitgelaten in de pers.

“Hij had dat ene zinnetje niet moeten laten lekken, want ervaren spelers weten wat daarmee gebeurt. Ik hou daar niet van, nu moet ik steeds reageren. En dat is niet goed. Spelers moeten bij hun club over de club praten en bij het Nederlands elftal over het Nederlands elftal. Dat is ook de regel, het manifest.”

Louis van Gaal zei meerdere malen met Sneijder te hebben gesproken in de voorbereiding. Sneijder was zelfs de speler waar hij het meest mee heeft gesproken in de voorbereiding. “Als hij het dan nog niet snapt, houdt het op.” Ook zei Van Gaal over Sneijder: “Hij is nog niet buiten mijn gezichtsveld, maar hij moet zich bewijzen.”

Andere afwezigen in de selectie zijn Ajacieden Siem de Jong en Ricardo Van Rhijn, Adam Maher van PSV en Feyenoorders Jordy Clasie en Tonny Trindade de Vilhena. Ook Ricky van Wolfswinkel haalde de definitieve selectie niet.

Nederland gaat zich in Faro proberen te revancheren voor nederlaag van vorig jaar in de groepsfase van het EK. De Portugezen waren met 2-1 te sterk en bezorgde Oranje zijn derde nederlaag. Ook op het EK 2004 en WK 2006 was Portugal de meerdere van Nederland.

Het oefenduel geldt voor Oranje als voorbereiding op de hervatting van de WK-kwalificatiereeks, op 6 september tegen Estland. Het keurkorps van Van Gaal lijkt vanwege de riante uitgangspositie in groep D vrijwel zeker van het WK. Portugal gaat eveneens aan de leiding in poule F, maar voelt de hete adem van Rusland en Israël in zijn nek.

De selectie:
Daley Blind (Ajax), Jasper Cillessen (Ajax), Marco van Ginkel (Chelsea), Jonathan de Guzman (Swansea City), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Daryl Janmaat (Feyenoord), Dirk Kuyt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (Dynamo Kiev), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Joris Mathijsen (Feyenoord), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München), Stijn Schaars (PSV), Ruben Schaken (Feyenoord), Kevin Strootman (AS Roma), Rafael van der Vaart (HSV), Paul Verhaegh (FC Augsburg), Kenneth Vermeer (Ajax), Ron Vlaar (Aston Villa), Michel Vorm (Swansea City), Stefan de Vrij (Feyenoord) en Georginio Wijnaldum (PSV)