Vader en zoon 40 jaar in bos Vietnam

Ho Van Lang kan na 40 jaar in de jungle amper praten.
Ho Van Lang kan na 40 jaar in de jungle amper praten. Foto EPA

Broodmager maar pezig, met een lendedoek om zijn middel, verscheen Ho Van Lang woensdag na een leven van ruim veertig jaar in de jungle van de Centraal-Vietnamese provincie Quang Ngai. Samen met zijn 82-jarige vader Ho Van Thanh woonde de man in de bossen nadat ze uit hun dorp waren gevlucht tijdens de Vietnamoorlog. Tijdens een Amerikaans bombardement in 1971 kwamen de vrouw en twee oudere kinderen van Ho Van Thanh om het leven en besloot hij diep het bos in te trekken met zijn zoon, die toen één jaar was, meldt de Vietnamese krant Thanh Nien News.

De vader en zoon hadden een boshut gebouwd op palen van zes meter hoog, in de buurt van een kreek. Foto’s van journalisten en reddingswerkers die het gereedschap van de mannen tonen, lijken op beelden van archeologen die net eeuwenoude ontdekkingen hebben gedaan. De mannen hadden hamers en messen gemaakt van stenen die zij met grasstengels aan een stok hadden vastgesnoerd. Van gevlochten bladeren hadden ze manden gemaakt. Gedroogde boombast gebruikten de twee om kleding en manden van te maken. Ze aten maïs, cassave en wilde bladeren, en rookten zelf verbouwde tabak. Ze onderhielden ook een landbouwgrondje waar ze suikerriet verbouwden. Vietnamese journalisten meldden dat Ho Van Thanh het rode jasje dat zijn zoon aanhad toen ze vluchtten, bewaarde in een hoekje van hun hut.

De jongste zoon van Ho Van Thanh, die geboren werd op de avond van het bombardement, vluchtte niet mee. Hij groeide hij op in het dorp, maar wist waar zijn vader en broer woonden. Omdat ze weigerden te vertrekken, hielp deze Ho Van Tri de twee door kookolie en zout te brengen.

Maar Ho Van Thanh was de afgelopen tijd verzwakt en kon nauwelijks meer lopen. Een team reddingswerkers moest veertig kilometer de jungle in trekken om de twee te redden. Ho Van Thanh werd op een stretcher naar een ziekenhuis gebracht, zijn zoon liep het bos uit. De twee spraken amper een verstaanbare taal.