Timmermans: geen boycot, maar naar Sotsji en Poetin confronteren

Vandaag deden ruim driehonderd homoseksuelen mee aan een kiss-in voor het Russische consulaat in Antwerpen uit protest tegen de homowetten van Poetin.
Vandaag deden ruim driehonderd homoseksuelen mee aan een kiss-in voor het Russische consulaat in Antwerpen uit protest tegen de homowetten van Poetin. AFP / Georges Gobet

Gaan en laten zien waar je voor staat. Dat is het devies van Frans Timmermans aan atleten die erover peinzen de Winterspelen in Sotsji te boycotten vanwege de Russische wet die ‘homopropaganda’ verbiedt. Jezelf uitsluiten is niet het enige juiste antwoord, vindt de minister van Buitenlandse Zaken.

Timmermans (PvdA) reageert vandaag op de consternatie die wereldwijd is ontstaan over de beperkte rechten van homoseksuelen in Rusland. Een “zeer terecht vlammend betoog” van komiek Stephen Fry werkte als katalysator in de roep om aandacht voor de benarde positie van de LGBT-gemeenschap in Rusland.

De cri de coeur van Stephen Fry laat mij bepaald niet onberoerd. Ik deel zijn mening dat wij het aan onze normen en waarden verplicht zijn dit aan de orde te stellen. De Nederlandse regering doet dat ook, consequent in alle contacten met Rusland.”

‘Platform gebruiken om standpunt kenbaar te maken’

Timmermans is blij dat het debat door de “j’accuse” van Fry is aangeslingerd. Maar de minister wijst op het dilemma rondom boycots.

“Doe je de zaak meer goed door weg te blijven of door te gaan en het geboden platform, een wereldpodium, te gebruiken om je standpunt kenbaar te maken?”

De minister vindt gaan en laten zien waar je staat een uitstekende manier om duidelijk te maken dat mensenrechten een universeel karakter hebben en “niet kunnen worden ingeperkt omdat iemand toevallig homo, lesbienne, bi- of transseksueel is”.

‘Poetin duidelijk maken: discriminatie kan niet’

De bewindsman belooft dat Nederland nu, tijdens en na de Spelen - in februari volgend jaar - met gelijkgestemde landen aan president Vladimir Poetin duidelijk maakt dat discriminatie niet kan.

“We zullen Rusland houden aan de door Rusland zelf ondertekende en bekrachtigde mensenrechtenverdragen die homodiscriminatie verbieden. Mits breed gedragen en consequent toegepast bereiken we zo per saldo meer voor de positie van de LGBT-gemeenschap in Rusland dan met een boycot van de Winterspelen.”