Timelapse van satellietbeelden NASA toont ‘ademende’ aarde

Ze mogen de spaceshuttle dan hebben opgeborgen, NASA houdt zich relevant ter lering en vermaak van de lezer en kijker thuis. Zo kregen we al de forse uitbarstingen op de zon te zien en nu de ‘ademende’ aardbol.

Voor iedereen in te zien hoor, de online NASA-beeldcatalogus Visible Earth. Het archief vol extreem high-res beelden gaat terug tot 2004. Tussen de paperassen ontwaarde datavisualisatieblog UX satellietbeelden van de aarde, vrij van bewolking, die elke maand gemaakt worden onder de noemer Blue Marble Next Generation.

UX-blogger John Nelson merkte de sneeuw- en ijsgebieden op die opkomen en zich weer terugtrekken, zette de beelden achter elkaar en maakte er een animatie van. En zo bloeide spontaan de ‘ademende aarde’ op.

“I of course had some expectation of what I would see as a result of animating these frames. But I didn’t expect to be so mesmerized by them. I can’t look away.”