Kijken: hoe Lucia de Berk, beschuldigd en verraden, zich staande hield

Ze vond het zelf ook vreemd dat veel patiënten stierven terwijl zij werkte. “Ik dacht zelfs: komt het door mij soms, door wat ik uitstraalde”, zei Lucia de Berk vanavond in ‘Vechten tegen de massahysterie’ van NTR Academie.

Den Bosch, 6 juli 2013. Setbezoek opnames film Lucia de B. Ariane Schluter speelt Lucia de B. ANP MARTIJN BEEKMAN
Den Bosch, 6 juli 2013. Setbezoek opnames film Lucia de B. Ariane Schluter speelt Lucia de B. ANP MARTIJN BEEKMAN

Ze vond het zelf ook vreemd dat veel patiënten stierven terwijl zij werkte. “Ik dacht zelfs: komt het door mij soms, door wat ik uitstraalde”, zei Lucia de Berk vanavond in ‘Vechten tegen de massahysterie’ van NTR Academie.

De Haagse werd in 2010 door het gerechtshof in Arnhem vrijgesproken van de moord op zeven ziekenhuispatiënten en drie pogingen daartoe, gepleegd tussen 1997 en 2001. Ze had toen echter al zes jaar vastgezeten nadat de verpleegkundige in 2004 tot levenslang en tbs werd veroordeeld. Lucia de B., zoals ze in de media bekend werd en zelfs de ‘Engel des Doods’ werd genoemd, zou haar zeven slachtoffers vergiftigd hebben.

Get Microsoft Silverlight

'Na een tijd is het dan over'

De Berk gaf vanavond aan dat collega's haar geruststelden toen ze aangaf het vreemd te vinden dat zo veel patiënten als zij dienst had overleden.

"Er werd mij verzekerd van alle kanten: oh nee, dat hebben we vaker meegemaakt. Een verpleegkundige maakt dat een tijdje mee en na een tijd is het dan over."

Haar collega's werden zo onder druk gezet door de politie en de ziekenhuisdirectie dat ze De Berk, zo zegt ze, "lieten vallen als een baksteen". Over haar tijd in de gevangenis:

"Ik had er geen zin in, maar ik wilde niet dat de bewaking dat zou zien, want dan ga je direct de isoleercel in. Want dan kan het wel eens zo zijn dat je zelfmoord zou willen plegen en dat kan niet. En dan ga je binnenvetten en krijgt je dat je kop barst."

Geen toekomstplannen

Aan toekomstplannen maken doet ze niet meer, vertelt ze. "Dat heeft geen zin, dat heb ik wel gemerkt. Wat ik nu doe, is ik leef gewoon elke dag. Ik geniet van elke dag." Zo kan ze genieten van dat ze kan zitten waar ze wil, gaf ze aan.

"Het heeft een diepe indruk op me gemaakt, de gevangenistijd en de beschuldigingen."