Rotterdam ontkent te ‘jagen’ op verwekkers niet-erkende kinderen

Enkele grote steden zoeken de verwekkers van niet-erkende kinderen. In onder meer Amsterdam en Rotterdam worden bijstandsmoeders onder druk gezet om namen te noemen zodat de gemeente een financiële bijdrage van de biologische vader kan innen.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Enkele grote steden zoeken de verwekkers van niet-erkende kinderen. De Volkskrant schrijft dat in onder meer Amsterdam en Rotterdam bijstandsmoeders onder druk worden gezet om namen te noemen zodat de gemeente een financiële bijdrage van de biologische vader kan innen. Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam ontkent dat.

De steden zijn daardoor minder kwijt aan uitkeringen, schrijft de Volkskrant vandaag. Ook Zwolle en Maastricht experimenteren met deze aanpak.

In Rotterdam maakten vorig jaar 250 bijstandsmoeders alsnog de naam van de verwekker van hun kind bekend. In navolging daarvan experimenteren nu ook de steden Amsterdam, Zwolle en Maastricht met deze aanpak. Volgens de gemeente Rotterdam gaat het hun er vooral om “dat vaders verantwoordelijkheid nemen voor hun kind”.

De gemeente Rotterdam ontkent tegen persbureau Novum dat ze ‘jacht’ maakt op de verwekkers van niet-erkende kinderen vanwege uitkeringsaanvragen van alleenstaande moeders. De gemeente wil bijstandsvrouwen zelfredzamer te maken en hen financieel steviger op hun benen laten staan.

Volgens de woordvoerder in Rotterdam wordt bij de aanvraag van een bijstandsuitkering door de moeder gewoon ‘een keurig traject’ doorlopen. In dat traject wordt gevraagd of de vader bekend is en of met hem al financiële afspraken zijn gemaakt. “Onze overtuiging is dat beide ouders, dus ook de vaders, financieel verantwoording dienen te dragen voor hun kinderen.”

De vader wordt gewezen op de onderhoudsplicht voor zijn kind. In de meeste gevallen gaat dat goed, maar als de man bijvoorbeeld ontkent dat hij de vader is, kan daar uiteindelijk een rechter bij komen. Bij een geschil is het dan uiteindelijk de rechter die beslist of de vader daadwerkelijk moet betalen.

Dat was ook het geval in het geval van de Rotterdammer die in de Volkskrant wordt genoemd. Hij zegt dat hij niet de vader is maar desondanks maandelijks bijna vijfhonderd euro moet overmaken. De woordvoerder wil inhoudelijk niet op de kwestie ingaan maar stelt wel dat de rechter bij onduidelijkheid kan besluiten tot een verwantschapstest.

De gemeente begon vorig jaar met het aanschrijven van de biologische vaders. Sindsdien is aan driehonderd moeders gevraagd wat de naam van de vader is. In vijftig gevallen werd dat om uiteenlopende redenen niet duidelijk. Dertig moeders zagen daarna van een uitkering af.