Probleemgezin moet huis uit

Een probleemgezin in Amsterdam-Noord dat al meer dan tien jaar overlast veroorzaakte, moet het huis uit. Dat heeft de kantonrechter gisteren bepaald. Woningcorporatie Rochdale die de flat verhuurt, had een kort geding tegen de familie aangespannen.

De familie van acht personen zou zich volgens de gemeente schuldig hebben gemaakt aan onder meer afpersing, beroving, heling en diefstal. Ook zouden ze buren en hulpverleners hebben geïntimideerd. Zeven hulpverleners worden bedreigd. Vier van hen lopen met een alarmkastje rond, waarmee zij de politie kunnen waarschuwen.”

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan bestempelde de Dimitrovs op de lokale tv-zender AT5 als een „extreem geval”.

De gemeente Amsterdam plaatste drie weken geleden in een camera in de straat van het gezin. De ingreep maakt deel uit van de zogenoemde ‘treiteraanpak’, die begin dit jaar in Amsterdam is ingevoerd. Daarbij werken de gemeente, woningcorporaties, politie en justitie samen om de tien meeste overlastgevende gevallen tegen te gaan. Eerder liet de woningbouwvereniging al drie camera’s plaatsen in het trappenhuis, de kelderbox en de tuin van de familie.

De familie moet binnen twee weken de sleutels van hun woning in Amsterdam-Noord inleveren. Waar het gezin vervolgens terecht komt, is nog onduidelijk. De gemeente zoekt op dit moment nog naar een nieuwe woning voor het gezin.

Het gezin ontkende eerder in deze krant dat het overlast veroorzaakte. „De gemeente treitert ons, omdat we zigeuners zijn. Die verhalen over ons zijn zware onzin”, zei een van hen. „Wij zijn juist heel rustig.”