Partij Tsvangirai in beroep tegen uitslag verkiezingen Zimbabwe

Morgan Tsvangirai op een persconferentie op 3 augustus 2013, in de Zimbabweaanse hoofdstad Harare.
Morgan Tsvangirai op een persconferentie op 3 augustus 2013, in de Zimbabweaanse hoofdstad Harare. Foto AFP / Alexander Joe

De partij van premier Morgan Tsvangirai, de MDC die de presidents- en parlementsverkiezingen in Zimbabwe van vorige week verloor, gaat in hoger beroep tegen de uitslag van eind juli. Zittend president Robert Mugabe werd toen herkozen.

Dat heeft een woordvoerder van de MDC tegenover in het Grondwettelijk Hof in Harare gezegd, schrijft persbureau AFP.

President Robert Mugabe werd vorige week uitgeroepen tot de winnaar van de presidents- en parlementsverkiezingen, die op 31 juli gehouden werden. Hij heeft volgens de nationale kiescommissie met 61 procent van de stemmen de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. Zijn ZANU-PF partij behaalde ook een tweederde meerderheid in het parlement.

Tsvangirai kondigde toen meteen al aan de uitslag aan te vechten. Volgens hem zijn de verkiezingen één grote farce.

Tsvangirai wil dat de verkiezingen ongeldig worden verklaard en dat er binnen zestig dagen nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, schrijft persbureau AP. De oppositie zegt documenten in handen te hebben die aantonen dat er geknoeid is met de verkiezingsuitslag.