Oprah krijgt als zwarte vrouw advies in Zürich: deze tas is te duur voor u

Foto Reuters / Andrew Kelly

Oprah Winfrey dacht even onbezorgd te gaan shoppen in het Zwitserse Zürich. En als een van de rijkste vrouwen ter wereld liet ze haar oog vallen op een handtas. Maar de winkelmedewerker adviseerde haar voor een kleiner model te gaan. “Deze is te duur voor u”, werd Oprah verteld. Omdat zij zwart is, vermoedt de televisiester.

Oprah sprak in een Amerikaans televisie-interview onder meer over de racistische bejegening die haar als zwarte vrouw af en toe ten deel valt. Dat het beschreven incident in Zwitserland plaatsvond, zou wellicht te maken kunnen hebben met het feit dat haar show in dat land niet wordt uitgezonden, zei zij. Ze werd daarom waarschijnlijk in de winkel niet als Oprah Winfrey herkend.

Oprah was in Zürich om daar het huwelijk van zangeres Tina Turner bij te wonen. Ze besloot de tas uiteindelijk niet te kopen, maar ook geen scène te schoppen. Ze zou de winkel kalm hebben verlaten. Maar het toont volgens haar wel aan dat racisme nog altijd op grote schaal bestaat.

Het vermogen van Oprah wordt geschat op een slordige twee miljard euro.

Het Zwitserse bureau voor toerisme heeft vandaag excuses aangeboden aan Winfrey.

Update 16:15 De winkeleigenaar Trudie Goetz noemt het incident een “klassiek misverstand.” De verkoopster had willen laten zien dat de tas verkrijgbaar was in meerdere materialen en dat Winfrey daardoor in de veronderstelling was dat de verkoopster haar de tas niet wilde verkopen. “Dat was natuurlijk niet het geval”, aldus Goetz. “Wie zou er nou niet een tas van 35.000 francs willen verkopen?”

Overigens werd vandaag ook bekend dat Oprah Winfrey (samen met oud-president Bill Clinton) dit jaar de Presidential Medal of Freedom krijgt. Dit is de hoogste burgerlijke onderscheiding in de VS. In totaal krijgen zestien mensen de medaille, die in het leven is geroepen door oud-president Kennedy. Omdat de medailles later dit jaar voor de 50ste keer worden uitgereikt heeft president Obama voor namen gekozen die elk Amerikaans huishouden kent.