Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Obama presenteert hervormingen NSA en gaat in op kwestie-Poetin

Barack Obama op weg naar zijn laatste persconferentie voordat hij op zomervakantie gaat.
Barack Obama op weg naar zijn laatste persconferentie voordat hij op zomervakantie gaat. Reuters / Jason Reed

Barack Obama gaat een beroep doen op het Congres voor meer transparantie en toezicht bij het verzamelen van burgergegevens. “We kunnen en móeten transparanter zijn.” Hij blijft echter staan voor het dagelijks verzamelen van onder meer telefoondata.

Reuters meldt dat de Amerikaanse president het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zal vragen meer openheid te geven om zo tegemoet te komen aan de zorgen onder de bevolking over haar vrijheden. De Amerikaanse regering gaat nu meer informatie vrijgeven over de wijze waarop in binnen- en buitenland gegevens worden verzameld door de inlichtingendiensten. Ook over de juridische grondslag voor het massaal aftappen van telefoongegevens wordt meer duidelijkheid gegeven.

Op onder meer deze manier moet het surveillanceprogramma van de NSA hervormd en beperkt worden. Obama vindt dat de balans tussen veiligheid en burgerrechten niet uit het oog mag worden verloren.

Adviescommissie

Volgens AP kan er echter geen misverstand over bestaan dat Obama, die vandaag nieuwe surveillanceplannen van justitie voorlegt, doorgaat met het verzamelen van gegevens van miljoenen Amerikanen. Wel wil hij met zijn plannen de woede over het spionageprogramma proberen te sussen. Obama herhaalde dat zonder een bevel niet naar de verzamelde telefoongesprekken geluisterd mag worden.

De hervormingen waar Obama over sprak zijn onder andere de oprichting van een adviescommissie die de werkwijze van inlichtingendiensten onder de loep gaat nemen, de aanstelling van een privacywaakhond bij de NSA en de benoeming van een onafhankelijke aanklager voor rechtszaken op het gebied van afluisteren.

‘Met Poetin keerde ook anti-Amerika retoriek terug’

Obama moest ook ingaan op vragen van de pers over Edward Snowden en de bekoelde verhouding met Vladimir Poetin nu Rusland de klokkenluider asiel heeft geboden. Volgens onze correspondent in de VS, Guus Valk, zei Obama dat hij al tijden probeert Poetin een toontje lager te laten zingen. “With mixed success.”

“Ik heb veel progressie geboekt met Rusland toen Dmitri Medvedev nog president was. Met de terugkeer van Poetin keerde ook de anit-Amerikaanse retoriek terug.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Is Edward Snowden een patriot?, vraagt journalist Chuck Todd. Obama schiet in de lach.

De Amerikaanse president vindt het gepast dat Amerika de relatie met Rusland even laat bekoelen en “heroverweegt” vanwege Poetins houding. “Hij zou vooruit in plaats van achteruit moeten denken.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama doet nog wat aan Poetin-duiding. Hij noemt hem een verveelde jongen die onderuitgezakt achterin het klaslokaal zit.