NRC Boeken eert jarige Gerrit Kouwenaar

Gerrit Kouwenaar wordt vandaag 90. Naast een verjaardagsgedicht van Leo Vroman, kiezen vier kenners in NRC Boeken hun favoriet uit het oeuvre van de dichter. Kouwenaar zelf reageert: ‘Een gedicht als dit liet ik vaak maanden of een halfjaar liggen. Tot ik dacht: dit is het’ Samen met NRC-recensenten Guus Middag, Marjoleine de Vos en Ilja Leonard Pfeiffer, komt

Gerrit Kouwenaar in 1997 bij de uitreiking van de VSB Poezieprijs 1997. Hij won de prijs, waar een geldbedrag van 50.000 gulden aan verbonden is, met zijn bundel De tijd staat open.
Gerrit Kouwenaar in 1997 bij de uitreiking van de VSB Poezieprijs 1997. Hij won de prijs, waar een geldbedrag van 50.000 gulden aan verbonden is, met zijn bundel De tijd staat open. Foto ANP/ Paul Vreeken

Gerrit Kouwenaar wordt vandaag 90. Naast een verjaardagsgedicht van Leo Vroman, kiezen vier kenners in NRC Boeken hun favoriet uit het oeuvre van de dichter. Kouwenaar zelf reageert: ‘Een gedicht als dit liet ik vaak maanden of een halfjaar liggen. Tot ik dacht: dit is het’

Samen met NRC-recensenten Guus Middag, Marjoleine de Vos en Ilja Leonard Pfeiffer, komt Dichter des Vaderlands Anne Vegter vandaag in NRC Boeken aan het woord over haar collega-dichter. In haar verhaal over Kouwenaar haalt Vegter een zin aan van de dichter die enorm veel indruk op haar maakte:

“Oud worden dat doe je ook maar voor het eerst”

‘Geen dagelijkse tegeltjeswijsheid’, vindt Vegter. Bovendien een ‘verpletterend eerlijke regel’ waarmee Kouwenaar volgens Vegter ‘het onhandige mensenlot’ bij zijn kladden grijpt. Het lezen van de gedichten van Kouwenaar helpt volgens de Dichter des Vaderlands ‘tegen sloomheid van geest’:

“Elk gedicht van hem is een fijngeslepen kristal dat je eindeloos kan laten draaien tussen je vingers. ‘het meesterwerk: lichtrose maan, vol’ is een gedicht dat al door veel handen is gegaan.”

Gevraagd naar zijn favoriete Kouwenaargedicht, koos Ilja Leonard Pfeiffer voor ‘Men moet’. In reactie op die keuze zegt Kouwenaar vandaag in NRC Boeken:

“Dit geldt als een klassiek gedicht, zelfs Gerrit Komrij heeft er eens een aardig stuk over geschreven. Een gedicht als dit liet ik vaak maanden of een halfjaar liggen omdat drie woorden me niet bevielen. Tot ik dacht: dit is het.”

Kouwenaar reageert vanmiddag in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad uitvoerig op de keuzes van de kenners.

Verder in NRC Boeken

Marianne Jean-Louis Debré en Valerie Bochenek, Noviolet Bulawayo, Corinne Kisling, René Appel, Borislav Cicovacki, een zomerinterview met Jan Paul Schutten, Rimmer Mulder, Ginger Strand, Koen Vossen en Eduard Illner.