Kashmir houdt toenadering India en Pakistan tegen

De dood van vijf soldaten in Kashmir wakkert in India de haat tegen Pakistan aan. Toenadering zit er niet in, nu de Indiase verkiezingen nabij zijn.

Er werden anti-Pakistaanse leuzen geschreeuwd en er gingen papieren Pakistaanse vlaggetjes in brand. De politie gebruikte heel even het waterkanon. Net lang genoeg voor persfotografen om grimmige actiefoto’s te maken. Met zo’n 150 deelnemers was het dinsdag geen groot protest bij de Pakistaanse ambassade in New Delhi. Maar het werd breed uitgemeten in de Indiase pers.

In India heerst woede over de dood van vijf Indiase militairen in Kashmir. Volgens India werden zij door Pakistan gedood op minstens een halve kilometer van de bestandslijn die de betwiste bergstaat verdeelt in een door Pakistan en een door India bestuurd deel. Sinds 2003 is er in het gebied een wapenstilstand, maar sinds januari nemen de beschietingen over en weer toe.

Binnenkort zouden besprekingen over het normaliseren van de betrekkingen van start gaan tussen de aartsrivalen. De nieuwe Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft de relatie met de veel rijkere zuiderbuur tot prioriteit verheven. „India en Pakistan hebben de verantwoordelijkheid te zorgen dat de situatie niet verslechtert”, zei hij. Hij zei uit te zien naar zijn ontmoeting met de Indiase premier Manmohan Singh volgende maand in New York.

In India gaan stemmen op om die ontmoeting af te zeggen. „Het land is er niet klaar voor dat u de Pakistaanse premier omhelst”, zeiden kopstukken van de belangrijkste oppositiepartij, de hindoe-chauvinistische BJP, gisteren tegen premier Singh.

De Indiase minister van Defensie Antony schreef de hinderlaag aanvankelijk toe aan „terroristen, waaronder enkele in Pakistaanse legeruniformen”. Dat kwam hem te staan op felle kritiek. Hij zou Pakistan uit de wind willen houden om de toenadering te redden. Gisteren herzag hij zijn verklaring. „We weten allemaal dat er niets van Pakistaanse zijde gebeurt zonder de steun, de toerusting en de directe betrokkenheid van de Pakistaanse autoriteiten”, zei hij.

De Indiase reacties worden verscherpt door de parlementsverkiezingen van mei volgend jaar. Een buts in het vaderlandslievende imago kost stemmen. De demonstranten bij de Pakistaanse ambassade waren jongeren van de regerende Congres Partij, blijkbaar opgetrommeld om het patriottische blazoen op te poetsen.

Pakistan, met zijn haperende economie, heeft juist belang bij toenadering. Gisteren kreeg het land van de Wereldbank het dringende advies de grenzen met India open te stellen „om te profiteren van India’s groei”.

De Pakistaanse regering ontkent betrokkenheid bij de aanval. Vanaf Pakistaans grondgebied opereren anti-Indiase terreurgroepen, volgens India en de VS actief gesteund door elementen van het Pakistaanse leger en de inlichtingendienst ISI. Premier Sharif beloofde vandaag „een ijzeren vuist” voor terroristen. Het machtige Pakistaanse leger zou hem de vrije hand hebben gegeven bij toenadering tot India. Maar, schrijft buitenlandspecialist Neena Gopal vandaag in het Indiase dagblad The Asian Age: „Tegelijkertijd hebben de ISI en zijn steunpilaren in het leger de jihadi’s op Kashmir losgelaten.” Gopal signaleert een toename van aanslagen in Kashmir steeds als toenadering tot India op het programma staat.