Industriële productie in Nederland opnieuw lager

De productie van de Nederlandse industrie is in juni gedaald met 1 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen bekendmaakte.

De productie valt al zes maanden op rij lager uit. De productie in de elektrotechnische en machine-industrie daalde met 6,9 procent het sterkst. De productie van de basismetaal- en metaalproductenindustrie daalde met 5,8 procent ook stevig. De transportmiddelenindustrie, produceerde 4,7 procent minder in vergelijking met vorig jaar.

De fabrikanten van voedings- en genotmiddelen produceerden 3,4 procent meer dan een jaar eerder. De aardolie-, chemie-, rubber- en kunststofindustrie kende een stijging van 0,9 procent.

De productiecijfers geven een andere beeld van de conditie van de Nederlandse economie dan de jongste cijfers over de export en over de stemming onder inkoopmanagers in het bedrijfsleven over de ontwikkeling van de markt. Deze beide indicatoren duiden afgelopen weken juist op een aarzelend herstel van de Nederlandse economie.