Ierse tabloidkrant ‘The Sun’ schaft het topless meisje op pagina 3 af

De Britse Sun is nog niet zover. Maar de Ierse zustertabloid, ook eigendom van mediamagnaat Rupert Murdoch, besloot begin deze week de topless vrouw op pagina drie af te schaffen. Dinsdag stond er bijvoorbeeld op die plek een foto van Sylvie van der Vaart in bikini, gisteren een foto van model Candice Swanepoel die haar armen voor haar borsten houdt.

Hoofdredacteur Paul Clarkson van de Ierse Sun nam geen afstand van blootfoto’s in de Britse versie. Hij omschreef die tegen The Irish Times als „een enorm populaire pijler van de Sun in het Verenigd Koninkrijk”. Maar de Ierse Sun, met een oplage van 63.743 de op vier na populairste krant van het land, moet „de culturele verschillen in Ierland reflecteren”, zo zei hij. Er zijn sinds het besluit slechts „een aantal” vragen van lezers binnengekomen, en slechts één lezer eiste zijn geld terug.

De verandering ligt in de lijn van wat Murdoch begin dit jaar twitterde in reactie op een vraag van @Kazipooh (Karen Mason): „Pagina drie zo uit de vorige eeuw! Je hebt misschien gelijk, weet het niet, maar denk erover. Misschien compromis met aantrekkelijke fashionistas.”

Ondanks herhaalde oproepen van de actiegroep No More Page Three, en een petitie die door 11.000 mensen – onder wie 135 Lagerhuisleden – werd ondertekend, lijkt David Dinsmore, de nieuwe hoofdredacteur van de Britse Sun, vast te houden aan de toplessfoto’s. Hij noemde pagina drie eerder „een goede manier om de krant te verkopen”. Concurrerende dagbladen als de Daily Star en de Daily Sport (die een dagelijkse tepeltelling bijhoudt) brengen nog veel meer bloot dan The Sun.

Actiegroep Lose the Lads’ Mags heeft wel succes geboekt. Sinds deze maand worden mannentijdschriften als Zoo, Nuts en Front in supermarkten Tesco en Coop nog alleen aan volwassenen verkocht. De uitgevers hebben de supermarkten beloofd dat de covers van deze tijdschriften zediger zullen worden. Het tijdschrift Bizarre krijgt de koper voortaan mee in een papieren zak.