Het thuisland dienen, anders verhongert het

Annie, Bea, Nancy en Joyce bewerken land en leggen het aan met soldaten.
Annie, Bea, Nancy en Joyce bewerken land en leggen het aan met soldaten.

Land Girls Ned 2, 17.30-18.15 uur

De vier hoofdpersonen van de BBC-serie Land Girls hebben allen zo hun eigen reden om lid te worden van de Women’s Land Army. De organisatie werd in de Tweede Wereldoorlog opgericht om de voedselvoorziening in het land draaiende te houden, bij afwezigheid van mannen. De nuffige Nancy wordt min of meer gedwongen tot de landverhuizing, en demonstreert dit door koppig hakken te dragen tijdens de wandeltocht van het station naar de boerderij op het landgoed waar ze te werk wordt gesteld. Joyce wil juist dienend zijn, net als haar man die als navigator in dienst is van de RAF. „We moeten ons best doen, of dit land verhongert.” De zusjes Annie en Bea proberen te ontsnappen aan hun gewelddadige thuissituatie.

Land Girls, naar Nederland gehaald door omroep MAX, biedt nog meer nostalgie voor liefhebbers van series als Call the Midwife. Het concept is goed: iedere aflevering speelt zich drie maanden later af, en die sprongetjes in de tijd leveren soms verrassende wendingen op. Er zijn opbloeiende romances tussen Britse landwerksters en Amerikaanse soldaten. Ook scheert het scenario langs onderbelichte thema’s als segregatie in het Amerikaanse leger.

Maar er is ook veel Britse tuttigheid, zowel in script als in acteerwerk. „Is er nog iets leuks te beleven in dit gat?”, wil Nancy weten. „Er moet toch íets te doen zijn?”. De brave Annie antwoordt: „Ja hoor, genoeg te doen. Ik was, jij droogt.”