Geloofwaardig van hoertje tot juwelendief

De Amerikaanse actrice Karen Black speelde in meer dan honderd films, naast vele grote namen van Hollywood.

Foto AP

Karen Black kon de meest uiteenlopende vrouwen spelen – en ze was in bijna elke rol geloofwaardig. Als het verloederde hoertje dat samen met Dennis Hopper en Peter Fonda een lsd-trip maakte in Easy rider (1969), als het aanhankelijke, naar een beter leven hunkerende vriendinnetje van Jack Nicholson in Five easy pieces (1970), als ambitieuze maîtresse van Robert Redford in The Great Gatsby (1974) en in talloze andere filmrollen. In een carrière die 40 jaar omspande, verscheen ze in ruim honderd films. Tot ze een paar jaar geleden moest stoppen wegens kanker. Gisteren is ze overleden; ze was 74 jaar.

Karen Ziegler heette ze eigenlijk. De naam Black was die van de eerste van haar vier echtgenoten. Als aankomend actrice speelde ze vanaf haar zeventiende in Broadway-producties, waar ze op een dag werd ontdekt door de filmstudent Francis Ford Coppola. Hij liet haar meespelen in zijn debuutfilm You’re a big boy now (1966). Sindsdien was ze altijd aan het werk. Vaak werd ze gekozen voor traumatische rollen, maar haar veelzijdige filmografie vermeldt ook een rampenfilm als Airport (1974), als een danig in paniek rakende stewardess, en zelfs horrorfilms. Ook was ze de koudbloedige juwelendief in Family plot (1976), de goeddeels in de vergetelheid geraakte laatste film van Alfred Hitchcock.

Hij liet haar meespelen in zijn debuutfilm You’re a big boy now (1966). Sindsdien was ze zo goed als altijd aan het werk. Vaak werd ze gekozen voor traumatische rollen, maar haar veelzijdige filmografie vermeldt ook een rampenfilm als Airport (1975), als een danig in paniek rakende stewardess, en zelfs diverse horrorfilms. Ook was ze de koudbloedige juwelendief in Family plot (1976), de goeddeels in de vergetelheid geraakte laatste film van Alfred Hitchcock.

Een Oscar is haar, ondanks enkele nominaties, nooit toegekend. Maar een paar Golden Globes wel, voor Five easy pieces en The Great Gatsby – twee hoogtepunten uit vele.