Geld hoofdargument voor staken psychische hulp

Patiënten van eerstelijnspsychologen hielden vorig jaar vroegtijdig op met de behandeling vanwege de kosten.
Patiënten van eerstelijnspsychologen hielden vorig jaar vroegtijdig op met de behandeling vanwege de kosten. Foto ANP/Lex van Lieshout

Ongeveer een op de zes patiënten van eerstelijnspsychologen hield vorig jaar vroegtijdig op met de behandeling. Voor het eerst zijn de kosten de belangrijkste reden om te stoppen.

Eerstelijnspsychologen behandelen mensen met lichte psychische klachten. Het aantal mensen dat zij hulp bieden is vorig jaar opnieuw gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen. In 2012 ontvingen de psychologen zo’n 73.000 patiënten. Dat zijn er 8.000 minder dan het jaar ervoor, en 18.000 minder dan in 2010.

20 procent van de patiënten die vorig jaar afhaakten zou om financiële redenen zijn gestopt. In 2011 gaf 10 procent dat als argument, tegen 7 procent in 2010. Een van de oorzaken is vermoedelijk het hogere eigen risico in de zorg.

Het eigen risico – het bedrag dat elke patiënt per jaar sowieso zelf moet betalen – steeg vorig jaar van 170 naar 220 euro, en werd dit jaar verhoogd tot 350 euro. Daarnaast werden er in 2012 in de basisverzekering nog maar vijf sessies bij de psycholoog vergoed, met een aanvullende eigen bijdrage van 20 euro per sessie. In 2011 was er nog een vergoeding voor acht sessies, met een eigen bijdrage van 10 euro.

Toch stijging in aantal mensen dat hulp zoekt voor psychische klachten

En toch zijn er niet minder mensen die hulp zoeken voor psychische klachten. Integendeel, zeggen huisartsen. De Landelijke Huisartsen Vereniging constateerde in een recente peiling een toename van het aantal mensen dat zich bij de huisarts meldt, met steeds zwaardere psychische klachten. Oorzaak daarvan zou de recessie zijn.

Maar om kosten te drukken zijn de mogelijkheden om patiënten door te verwijzen naar psychologen en psychotherapeuten ingeperkt. De huisarts moet nu meer klachten zelf behandelen, met hulp van zogeheten praktijkondersteuners. Dat zijn meestal psychiatrisch verpleegkundigen op hbo-niveau die patiënten met lichte psychische klachten helpen. Zij zijn doorgaans niet opgeleid om de zwaardere gevallen te helpen.

Vanaf volgend jaar wordt het eigen risico voor mensen in de laagste inkomensgroep weer verlaagd, tot nog geen honderd euro per jaar. De financiële drempel zal dus nagenoeg verdwijnen.