Geen boete meer voor smokkelen meeste nepkleding

Een verkoper bij zijn kraampje met nepkledingartikelen in het Chinese Beijing. Foto ANP / Robin Utrecht

Nederlanders die na een vakantie thuiskomen met een koffer vol nagemaakte merkkleding, krijgen geen boete meer op Schiphol. Het Openbaar Ministerie vindt dat te veel gedoe, schrijft het AD vandaag.

Het OM deelde tot voor kort boetes uit van minimaal 175 euro aan mensen die stiekem meer dan drie nepproducten meenamen uit het buitenland. Die grens is nu opgeschoven naar vijftig artikelen. Wie meer dan drie nepproducten bij zich heeft, moet deze spullen nog wel steeds inleveren, maar hoeft niets te betalen.

Het bekeuren van de duizenden Nederlanders met een kleine hoeveelheid nepkleding levert volgens justitie te veel papieren rompslomp op. Jaarlijks nemen duizenden Nederlanders nagemaakte schoenen, shirts of tasjes van exclusieve merken mee na hun vakantie. Die kosten in landen als Thailand of Turkije slechts een paar euro. Vorig jaar werden op Schiphol zeker 127 duizend namaakproducten in beslag genomen.

De fabrikanten van merkkleding, die al jaren strijden tegen de handel in namaakartikelen en intellectuele eigendomsfraude, zijn boos over het besluit. Ze noemen het een “verkeerd signaal”.

Update 15:30 Mensen met een koffer vol nepmerkkleding kunnen volgens het Openbaar Ministerie gewoon een boete krijgen als ze worden betrapt.
Het beleid rond nagemaakte merkkleding is al jaren niet gewijzigd, aldus het OM in een verklaring. Wie meer dan drie, maar minder dan vijftig namaakartikelen invoert moet die inleveren als hij wordt betrapt. Bij meer dan vijftig stuks wordt een boete uitgedeeld.

Het enige wat volgens justitie is veranderd is dat de douane sinds juni vorig jaar niet altijd meer proces-verbaal hoeft te schrijven. “Er is dus slechts sprake geweest van een verandering in de administratieve verwerking van de zaken.” Die heeft volgens justitie ‘geen enkele’ invloed op het beleid.