Free Record Shop houdt 47 winkels

Free Record Shop maakt een doorstart met 47 van de oorspronkelijk 141 Nederlandse filialen. In België blijven zeventig winkels open, in Luxemburg drie. Dat hebben ProCures, de Bussumse investeringsmaatschappij die de platenzaak onlangs overnam, en de oprichter en voormalig directeur Hans Breukhoven gisteren bekendgemaakt.

Er blijven iets meer Nederlandse winkels open dan aanvankelijk het plan was: eerder spraken de curatoren over een doorstart met dertig tot veertig filialen. De nieuwe organisatie biedt werk aan 475 mensen. Naar verwachting zal de nieuwe topman, Roland van Geest, de eerste winkels voor oktober openen. Free Record Shop blijft zich richten op muziek, films en games maar gaat daarnaast ook koptelefoons en een beperkt assortiment boeken en giftcards verkopen.

Eind mei vroeg Free Record Shop, in 1971 in Schiedam opgericht, het faillissement aan voor 141 filialen en 755 man personeel. De oorzaak die de platenzaak noemde voor de neergang was, naast de economische crisis, de opkomst van het internet: consumenten downloaden muziek via internet en de concurrentie van webwinkels is enorm.

Na het faillissement volgden weken van onderhandelingen over een mogelijke doorstart. Uiteindelijk namen ProCures en oprichter Breukhoven de platenzaak over voor slechts 150.000 euro.