Elf jaar cel voor dader grenslijkzaak - gaat in hoger beroep

De man die zes jaar geleden in Baarle-Nassau zijn vrouw heeft omgebracht, moet elf jaar de cel in, meldt de NOS. De rechtbank in Breda acht hem schuldig aan doodslag en het verbergen van een lichaam. Justitie had twaalf jaar cel geëist.

De 42-jarige Robert Jan B. werd verdacht van doodslag op zijn Wit-Russische echtgenote, de 25-jarige Katrina Kanyak. Haar lijk werd gevonden in de woning van het echtpaar in Baarle-Nassau, die precies op de grens met België staat. De moord werd bekend als de ‘grenslijkzaak’. Na uitgebreid onderzoek werd duidelijk dat het lichaam van de vrouw zich op Nederlands grondgebied te bevond.

B. in hoger beroep

B. heeft hoger beroep ingesteld. Volgens zijn advocaat houdt B. vol onschuldig te zijn, schrijft persbureau Novum. Ondanks onderzoek is de doodsoorzaak nooit vast komen te staan, maar de rechters zien wel een ‘sterke aanwijzing’ dat zij met geweld om het leven is gebracht. Van Zon zegt tegenover Novum:

“Mijn cliënt is slechts veroordeeld op basis van bepaalde sms-berichten waar weliswaar een bepaalde sfeer uitsprak, maar niet meer dan dat.”

Het Openbaar Ministerie laat weten tevreden te zijn met de uitspraak.

Vrouw sinds 2007 vermist, verstopt in kliko

Het lijk van de sinds april 2007 vermiste vrouw werd in februari 2008 gevonden in de woning van het echtpaar, verstopt in een kist in een kliko. De kist met het stoffelijk overschot bevond zich in een kamer op Nederlands grondgebied. B. zat kort na de vondst van de vrouw vast, maar mocht daarna weer gaan. Na haar verdwijning vertelde B. verschillende verhalen over de afwezigheid van zijn vrouw. Ook ondernam hij geen actie om haar te zoeken en gaf hij haar auto en sieraden weg.

Hoewel het onderzoek meer dan vijf jaar heeft geduurd, is naar het oordeel van de rechtbank geen sprake van een overtreding van de redelijke termijn. Het gaat om een medisch, juridisch en technisch zeer complexe zaak, waarbij op verzoek van beide partijen veel onderzoek is verricht, aldus Novum.

Na de vrijlating van de man zette de politie het onderzoek naar de dood van de vrouw voort en werkte daarbij nauw samen met onder meer de Belgische autoriteiten. Twee jaar later werd B. voor de tweede keer gearresteerd. De man is ook veroordeeld voor het bezit van kinderporno.