E-mailservice Edward Snowden stopt per direct

Klokkenluider Edward Snowden. Foto Reuters

De e-mailservice die Edward Snowden zou hebben gebruikt om zijn informatie over National Security Agency (NSA) te lekken, is afgesloten. Lavabit-eigenaar Ladar Levison stelde vannacht online dat hij zijn bedrijf liever sluit dan dat hij “medeverantwoordelijk wordt aan misdaden tegen het Amerikaanse volk”.

Levison stelde verder dat hij om juridische redenen geen gedetailleerde uitspraken kan doen over het sluiten van zijn e-mailservice, stelt persbureau AP. In de verklaring wordt de naam van klokkenluider Snowden niet genoemd. Maar het cryptische bericht en de timing van de verklaring lijken erop te duiden dat Lavabit zijn diensten opschort uit protest tegen de vervolging van Snowden.

Het vermoeden bestaat dat de Amerikaanse overheid informatie over het e-mailverkeer van Snowden heeft opgevraagd. Dankzij nieuwe wetgeving hoeft zo’n verzoek niet openbaar te worden gemaakt. De betrokken persoon of instanties zijn verplicht hierover te zwijgen.

Levison stelt in zijn verklaring ook dat zijn bedrijf een fonds in het leven heeft geroepen om geld te verzamelen om een eventuele zaak in de rechtbank te bekostigen.

Lavabit is bijna tien jaar geleden opgericht door Texaanse programmeurs. Zij maakten zich zorgen over de privacybescherming van andere e-mailaanbieders zoals Gmail.

Snowden onthulde eerder deze zomer dat de NSA burgers afluistert via het omvangrijke spionageprogramma PRISM. De VS hebben hem aangeklaagd voor spionage en diefstal.