Duizenden Argentijnen de straat op

Een Argentijnse demonstrant laat via een spandoek weten genoeg te hebben van de corruptie in haar land. Foto AP / Natacha Pisarenko

Duizenden Argentijnen zijn ook afgelopen nacht de straat opgegaan om te demonstreren tegen de regering van president Cristina Kirchner. Zondag gaat Argentinië naar de stembus en Kirchner lijkt veel van haar vroegere populariteit te hebben verloren.

Al maandenlang wordt er in Argentinië hevig tegen haar beleid gedemonstreerd. Dat de protestmarsen de afgelopen dagen iets kleiner zijn dan daarvoor heeft slechts te maken met een dodelijke gasexplosie in Rosario onlangs, die ervoor zorgde dat politici hun laatste campagnebijeenkomst afbliezen en daarmee ook de demonstratieplannen in het land afzwakten.

Maar het neemt de onvrede over het beleid van Kirchner niet weg. Demonstranten verzetten zich tegen corruptie, inflatie en de zeer grote presidentiële macht, schrijft persbureau AP.

Vooral de inflatie is een groot probleem. NRC-correspondent Floor Boon schreef eerder dit jaar al dat die volgens officiële regeringscijfers rond de 10 procent schommelt, maar dat niemand dit gelooft.

“In werkelijkheid is de geldontwaarding bijna drie keer zo hoog. Op de zwarte markt betaal je ruim 8 peso voor een dollar, veel meer dan de officiële koers.”

Twee jaar geleden werd president Cristina Kirchner nog met grote meerderheid herkozen voor een tweede termijn als Argentijns president. Maar nu haar regering de economische problemen niet lijkt te kunnen oplossen, komt zij steeds verder in de verdrukking.