Dit schreef de Egyptische couppleger als student over democratie

Generaal Abdul Fattah El- Sisi. Foto Reuters

Generaal Abdel Fattah al-Sisi schoof onlangs de democratisch gekozen regering van Egypte aan de kant. Tijdens zijn studie aan het US Army War College in Carlisle, Pennsylvania, schreef hij echter een paper met de titel: Democratie in het Midden-Oosten. Tijdschrift Foreign Policy zette dat deze week online.

Sisi is momenteel de machtigste man in Egypte, en hij werd dat dus op niet al te democratische wijze. Sommige passages in het paper, dat hij in 2006 schreef (hij was toen weliswaar student, maar toch al 51 jaar) zijn daardoor frappant. Volgens Foreign Policy blijkt uit het stuk dat Sisi wellicht een soort kloon is van de voormalige dictator Hosni Mubarak.

Het blad vindt daarentegen weinig bewijs in het paper voor het vermoeden dat Sisi de islam een nog sterkere rol wil laten spelen binnen de Egyptische politiek. Sisi is volgens Foreign Policy eerder een nationalist zoals we die kennen uit de hoogtijdagen van het Mubarakregime.

Van erg hoog niveau is het paper overigens niet, stelt Eric Trager van Foreign Policy. Het is chaotisch geschreven en relatief kort. Een routineklusje, zo lijkt het. Het paper legt de schuld voor hardnekkige autocratie in het Midden-Oosten met name bij machten van buitenaf, invloeden die volgens de Egyptische generaal vooral van doen hebben met de internationale druk op regimes in het Midden-Oosten in relatie tot hun enorme olie- en gasvoorraden.

Democratie in het Midden-Oosten zal nooit lijken op die in het Westen

Sisi’s rode draad is dat de islam niet in tegenspraak is met de democratie, maar dat democratie in het Midden-Oosten nooit zal lijken op die in het Westen. Hij stelt inderdaad de vraag of het Midden- Oosten naast de uitvoerende, juridische en wetgevende machten geen vierde macht nodig heeft: een religieuze. Maar hij beantwoordt deze vraag negatief, stelt NRC-correspondent Gert van Langendonck.

Tragers conclusie in Foreign Policy daarom:

“Sisi’s paper weerspiegelt op geen enkel moment de obsessie van de fundamentalisten met een islamitische staat. Eerder is het een weerspiegeling van Mubaraks obsessie om de westerse druk voor meer democratisering af te slaan.”

Lees morgen in NRC Handelsblad het hele artikel van correspondent Gert van Langendonck over de paper van Sisi.