Dichter werkt aan digitale doorstart poeziëkalender Gerrit Komrij

Twee jaar geleden verdween met de Dagkalender van de poëzie een ‘klein literair instituut’. Straks is Nederland weer een poeziëkalender armer: De scheurkalender van de poëzie, ooit samengesteld door wijlen Gerrit Komrij, stopt. Komrijs opvolger Chrétien Breukers denkt aan een digitale doorstart. Twee jaar geleden waren beide scheurkalenders, van respectievelijk uitgeverij Meulenhoff en Van Gennep, nog de enige

AMSTERDAM - Een portret van Gerrit Komrij in de zaal waar hij in juli 2012, in Felix Meritus, werd herdacht.
AMSTERDAM - Een portret van Gerrit Komrij in de zaal waar hij in juli 2012, in Felix Meritus, werd herdacht. Foto ANP/ Olaf Kraak

Twee jaar geleden verdween met de Dagkalender van de poëzie een ‘klein literair instituut’. Straks is Nederland weer een poeziëkalender armer: De scheurkalender van de poëzie, ooit samengesteld door wijlen Gerrit Komrij, stopt. Komrijs opvolger Chrétien Breukers denkt aan een digitale doorstart.

Twee jaar geleden waren beide scheurkalenders, van respectievelijk uitgeverij Meulenhoff en Van Gennep, nog de enige twee poeziëscheurkalenders in Nederland. Inmiddels heeft uitgeverij Van Oorschot ook een kalender op de markt gebracht, met poëzie uit het eigen fonds. Maar de kalender die het langst liep, de Dagkalender van de poëzie, stopte in 2011 na 29 jaar. Samenstellers Victor Schiferli en Tjitske Janssen zeiden toen in NRC Handelsblad bang te zijn dat het stopzetten verband hield met een door Gerrit Komrij samengestelde, nieuwe poëziedagkalender.

Die nieuwe poeziëdagkalender was De scheurkalender van de poëzie. Toen Komrij in juli 2012 stierf, en omdat de kalender al in alle catalogi was aangekondigd, zocht uitgeverij Van Gennep naar een vervanger die het werk van Komrij kon overnemen. Dat werd dichter en journalist Chrétien Breukers, die volgens de directeur van Van Gennep Chris ten Kate toen onder hoge druk een ‘knappe inspanning’ heeft geleverd.

Nu heeft Ten Kate besloten te stoppen met de kalender die hij enkele jaren geleden met Komrij bedacht. Het overlijden van Komrij noemt hij, naast een te kleine poeziëmarkt, als een van de belangrijkste redenen voor dat besluit:

“De kalender ging om Komrij. Er is niemand in Nederland die met zoveel kennis, visie en ideeën toelichting kan geven op poëzie.”

Chrétien Breukers stelt nu een digitale doorstart voor. Over de telefoon zegt hij met een digitale poeziëkalender, verspreid per mail, beter in te kunnen spelen op de actualiteit:

“In de eerste kalender kon ik nog de sterfdag van Komrij opnemen. Met een digitale editie zou ik bijvoorbeeld kunnen inspringen op de oproep tot een boycot van de Olympische Spelen, waartoe Bas Heijne deze week opriep.”

Breukers zegt voor een digitale kalender niet veel nodig te hebben. Geïnteresseerden kunnen bij hem een abonnement kopen ter waarde van 7 euro. Als abonnee ontvang je dan iedere dag, het hele jaar door, een gedicht met een toelichting van Breukers. Bij 400 abonnees zegt Breukers op 1 januari 2014 van start te gaan. En die 400 abonnees komen nu al in zicht, zegt hij: ‘Ik loop nu al naar de honderd toe’.