Dertig jaar cel voor beramen aanslag op Federal Reserve Bank New York

Een 22-jarige man uit Bangladesh is vandaag veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf voor een poging tot het plegen van een aanslag met een massavernietigingswapen, omdat hij met een bom het kantoor van de Federal Reserve bank in New York wilde opblazen. Dat meldt persbureau AP. De man had afgelopen februari schuld bekend.

Quazi Nafis werd in oktober 2012 door undercoveragenten van de FBI in de val gelokt. Volgens onderzoekers had Nafis het doel gekozen, reed hij een bus met ruim 450 kilo aan nep-explosieven tot voor de deuren van de bank en probeerde hij ze vervolgens op te blazen, denkend dat het wel echte explosieven waren. De hulpjes van de man waren echter undercoveragenten van de FBI.

In een brief schreef de veroordeelde aan de rechter dat hij erg veel spijt had van wat hij had gedaan. Ook zei hij voor zijn veroordeling dat hij de radicale islam nu veroordeelt en zijn excuses aanbiedt aan de bewoners van New York en de Verenigde Staten, en aan zijn ouders. “Ik schaam me, ik ben verloren, ik heb geprobeerd iets vreselijks te doen”, zei Nafis tegenover de rechter.

De FBI zou de verdachte al enkele maanden voor zijn arrestatie hebben gevolgd. Hij zou in januari 2012 naar Amerika zijn gereisd om zijn terreurdaad voor te bereiden en te plegen.