Botox vóór de lijntjes diep zijn

Injecties om rimpels te verminderen zijn razend populair in de VS. Zelfs tieners en twintigers, bij wie geen rimpel te zien is, melden zich voor een ‘preventieve Botox’.

Sommige (soms zelfs jonge) vrouwen vertellen anderen niet dat ze Botox krijgen, dan weten anderen dat ze ouder worden.
Sommige (soms zelfs jonge) vrouwen vertellen anderen niet dat ze Botox krijgen, dan weten anderen dat ze ouder worden. Foto Bloomberg

In de studio waar psycholoog Carolyn Becker haar pilates doet, was het ‘Fat Talk Free’-week. Een week lang mochten de bezoekers niet de typische vrouwenpraatjes maken over vetkwabben en hangbillen. Een geweldig initiatief, vond Becker.

Aan de Trinity Universiteit in Texas onderzoekt ze de gevolgen die zulke gesprekken op vrouwen kunnen hebben: een verknipt zelfbeeld, eetstoornissen, angststoornissen. „Maar toen ik na een week de eigenaresse sprak, was ze radeloos. De fat talk was weg, maar er was iets anders voor in plaats gekomen, old talk.”

Becker zet over de telefoon een hoog stemmetje op. „O my gosh, ik kan niet geloven dat ik zo veel rimpels heb, ik wou dat ik Botox kon krijgen.” Ze wist meteen wat haar nieuwe onderzoek zou worden: de gevolgen van old talk. Nu ze de ingevulde vragenlijsten binnen heeft, weet ze: dit is net zo slecht voor het vrouwelijk zelfbeeld als praten over dik zijn.

En het is populair onder jonge vrouwen. „We doen altijd onderzoek naar jonge vrouwen en gewicht, maar er is onder jonge vrouwen een toenemende angst voor veroudering. Ze voelen een grote druk om iets aan rimpels te doen, om in te grijpen en preventieve Botox te nemen. Dat wordt de norm.”

In de VS neemt het gebruik van Botox onder twintigers en dertigers toe. Bij een Botox-behandeling krijgt een patiënt een injectie met een spierverlammend middel waardoor rimpels minder zichtbaar zijn. Terwijl de grootste groep gebruikers werkende moeders tussen de 40 en 55 is, nam het percentage twintigers dat in 2012 een Botox-prik in het gezicht kreeg, met 8 procent toe.

Dertigers kregen meer Botox en ook onder tieners is er een lichte stijging, blijkt uit cijfers van het Amerikaans genootschap van plastisch chirurgen. Per jaar besteedt een Botox-klant in de VS gemiddeld 369 dollar (279 euro). Dat is jaarlijks 1,1 miljard dollar aan Botox-behandelingen.

Op de stoep voor Radiance Medical Spa in Washington staat een bordje op straat: ‘Botox, vandaag 12 dollar per unit’. Achter de balie werkt rimpelloze Liliane, 34 jaar. Ze wijst naar een poster. Er staan drie paar wenkbrauwen op met drie getallen eronder: I, II en III. „Jouw rimpels zijn duidelijk een II”, zegt Liliane tegen een klant, en ze volgt met haar vingers de twee lijnen die vanuit de wenkbrauwen omhoog wijzen.

De Zuid-Amerikaanse heeft zelf haar kraaienpootjes weg laten spuiten en haar voorhoofd laten gladmaken. „Ik ben begonnen met Botox toen ik hier ging werken. Daarvoor was ik een aantal kilo afgevallen, dat had me rimpelig gemaakt.” Ze heeft het niet aan haar vriend verteld. „Ik was bang dat hij zou zeggen: ben je al zo oud?”

Haar cliënten zijn vaak nog jonger. Liliane: „Jongeren komen vooral voor fronsrimpels. Soms zeggen we hier tegen elkaar: ‘Jemig, ik zie niks’. Maar ja, soms zien mensen iets dat wij niet zien. We geven klanten wat ze willen. Een beetje, want jonge meisjes hebben maar een klein spuitje nodig.”

Botox zonder rimpels vindt dokter Eric Finzi te ver gaan. Maar verder behandelt de dermatoloog uit Maryland iedereen, ongeacht leeftijd. Hij is overtuigd aanhanger van Botox. Hij schreef een heel boek – The Face of Emotion – over de voordelen.

Als je geen frons tussen je wenkbrauwen hebt, pieker je minder en zie je er vriendelijker uit, schrijft hij. Het bandje dat zijn kliniek in de wacht afdraait, is een lofzang op Finzi. „Hij is niet alleen dokter, maar ook kunstenaar. Zoals hij zijn kunstwerken artistiek benadert, haalt hij ook het mooiste in jouw gezicht naar boven.”

Het is essentieel, zegt Finzi, dat je de rimpels voor bent. Preventieve Botox noemt hij dat. „Wat veel dokters hebben ontdekt is dat je moet beginnen voor de lijntjes diep worden. Als een gezichtsspier die je niet aanstaat op tijd uitgeschakeld wordt, kan zij niet steeds aanspannen en rimpels veroorzaken.”

Becker waarschuwt in haar onderzoek: „In Amerikaanse magazines is 80 procent van de modellen jonger dan 30. Het dunne ideaal is een jong ideaal.” Dat beïnvloedt de jonge vrouwen van nu, maar ook de oude vrouwen van straks. Die zullen Botox willen blijven gebruiken. „Oudere vrouwen zullen steeds minder tevreden zijn over hun lichaam, omdat ze zijn opgegroeid in een klimaat met giftiger schoonheidsidealen.”