Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

América Móvil doet vijandig bod op KPN

Het Mexicaanse telecomconcern América Móvil heeft een bod gedaan op KPN, meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Het bedrijf wil KPN overnemen voor 2,40 per aandeel. Het concern van de miljardair Carlos Slim probeert al lange tijd om meer KPN-aandelen in handen te krijgen.

Logo op het hoofdkantantoor van KPN. Foto ANP / Koen van Weel

Het Mexicaanse telecomconcern América Móvil heeft een bod gedaan op KPN, kondigde het bedrijf in een persbericht aan. Het bedrijf wil KPN overnemen voor 2,40 per aandeel. Het concern van de miljardair Carlos Slim probeert al lange tijd om meer KPN-aandelen in handen te krijgen.

Het aandeel KPN opende vanochtend in de AEX met een koerswinst van 19 procent. Eind vorige maand zegde Slim een samenwerkingsovereenkomst op, waarin stond dat hij zijn belang in KPN niet verder zou uitbreiden. América Móvil heeft nu al een belang van bijna 30 procent in KPN. Het concern heeft inmiddels KPN op de hoogte gesteld van zijn plannen. In een persbericht zegt KPN kennisgenomen te hebben van het bod en het in overweging te nemen.

Volgens Jeroen Wester, economieredacteur van NRC Handelsblad, gaat het om een vijandig bod van América Móvil.

“Als KPN positief zou staan tegenover het bod, zou er een gezamenlijk persbericht zijn uitgegaan. Dit nieuws duidt erop dat América Móvil een vijandig bod heeft gedaan, dat bod kan zogenaamd ‘vriendelijk’ worden na onderhandelingen met KPN. Ook kan het een hele taaie strijd worden waarin de Mexicanen rechtstreeks de aandeelhouders benaderen. Aan de andere kant kan KPN dan komen met andere overnamekandidaten. Daar zijn heel veel verschillende scenario’s voor te bedenken en dan worden het roerige maanden.”

Verkoop E-Plus komt op losse schroeven te staan

Wat ook opviel in het persbericht van América Móvil is dat de verkoop van E-Plus op losse schroeven komt te staan. América Móvil schrijft:

“América Móvil is carefully evaluating the merits of the proposed transaction and will make a final determination in relation to the exercise of its voting rights at the upcoming Extraordinary General Meeting of KPN.”

Jeroen Wester:

“América Móvil zet vraagtekens bij die verkoop. Ofwel willen ze een hogere prijs of ze willen dat die verkoop niet doorgaat. Die deal moet nog door de aandeelhoudersvergadering worden goedgekeurd en dat lijkt nu niet langer vanzelfsprekend.”

NRC-correspondent Floor Boon schreef onlangs over wat KPN bij een overname door Slim te wachten staat. Zij schreef toen over de op Bill Gates na rijkste man ter wereld:

Koning Midas is zijn bijnaam, want alles wat hij aanraakt zou veranderen in goud. De 73-jarige Carlos Slim Helú bezit ruim tweehonderd bedrijven, zijn vermogen is even groot als dat van 73 procent van de Mexicaanse bevolking (112 miljoen mensen).

Overname KPN strategisch met oog op Europese telecommarkt

Over Slims professionele strategie schreef Boon:

Hij koopt (noodlijdende) bedrijven goedkoop, lapt ze op en verdringt vervolgens alle concurrentie.

Maar de overname van KPN zou ook vooral strategisch zijn, met oog op de grotere Europese telecommarkt.

Afgaand op Slims opstelling in het verleden is het aannemelijk dat hij ook in Nederland een belangrijke positie in de telecomsector wil veroveren om die als springplank naar de Europese markt te gebruiken. Dat blijkt ook uit zijn vermeende onvrede over de verkoop van KPN’s Duitse dochteronderneming E-Plus aan Slims grootste concurrent, het Spaanse Telefónica. Analisten vermoeden dat Slim via de KPN-dochter toegang wilde krijgen tot de grootste Europese belmarkt.

Toch betwijfelden analisten de afgelopen week nog of Slim zich op deze korte termijn aan een overname van KPN zou wagen, schreef Boon. América Móvil en KPN hebben namelijk beide schulden. De verwachting was dat Slim die eerst zou willen wegwerken. Dat blijkt dus niet het geval.

Update 13:52 Het bod van 2,40 euro per aandeel dat América Móvil wil uitbrengen op KPN is aan de lage kant. Dat stelt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vandaag in een reactie op de overname. “Het bod is ronduit mager als er rekening mee wordt gehouden dat Carlos Slim meer dan vijftig procent van de aandelen wil bemachtigen”, aldus de belangenbehartiger.

De premie die de eigenaar van América Móvil biedt ligt twintig procent boven de slotkoers van het aandeel op donderdag. “Dat is heel laag”, zegt een woordvoerder van de belangenvereniging. “Het is een percentage dat past bij een gelijkwaardige overname, na maanden overleg. Niet zoals nu in een vijandelijke omgeving.” Volgens hem zou een premie van veertig tot vijftig procent passender zijn. De VEB denkt niet dat de aandeelhouders en masse instemmen met het bod.

“Een deel van de beleggers in KPN is laat aan boord gestapt, toen het aandeel minder dan twee euro waard was. Zij zullen denken: dat is snel verdiend. Maar het gros is ingestapt op een koers van zeven euro en die investeerders zullen niet blij zijn met het bod.”

Het nadeel voor de beleggers is dat América Móvil al zo’n dertig procent van de aandelen in handen heeft, besluit de woordvoerder. “Daardoor hoeft maar twintig procent van de aandeelhouders akkoord te gaan en kan Carlos Slim doen wat hij wil.”