Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Waarom biedt América Móvil op KPN, en wat betekent het? Vijf vragen

Carlos Slim. Foto AP / Dario Lopez-Mills

América Móvil van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim Helú wil een meerderheidsbelang kopen in het Nederlandse telecombedrijf KPN. Waarom wil América Móvil dit? Is het een goed bod? Wat betekent het voor KPN? Wat voor bedrijf is América Móvil eigenlijk? En wie is deze Slim ook maar weer? Vijf vragen en antwoorden.

1. Waarom wil América Móvil KPN zo graag overnemen?
De plannen van América Móvil zijn een reactie op de voorgenomen verkoop van KPN-dochter E-Plus, schrijft NRC-economieredacteur Jan Meeus. Die verkoop paste niet in de plannen van Slim. Want América Móvil kocht nu juist een belang in KPN omdat dit bedrijf een belangrijke speler was op drie Europese markten: Nederland, België én Duitsland. Met de verkoop van E-Plus zouden alleen Nederland en België overblijven. En zonder het grote Duitsland zou KPN voor het bedrijf van Slim minder goed als springplank naar de Europese telecommarkt kunnen fungeren.

Niet alleen de pogingen tot verkoop van E-Plus lijken echter een reden voor Slim om KPN te willen kopen. Ook het wegzakken van de koers van het Nederlandse bedrijf kostte hem als grootaandeelhouder veel geld. Hij wil het roer wellicht graag in eigen handen nemen, om de koers te verbeteren.

2. Is het bod van América Móvil op KPN goed?
América Móvil waardeert KPN met het bod van vandaag op 10,2 miljard euro. Dat is veel geld, en bovendien een premie van 20 procent ten opzichte van de slotkoers van KPN gisteren. Maar het blijft een schijntje ten opzichte van de waarde die het Nederlandse bedrijf ooit had, stelt Meeus. Wel is het aanzienlijk meer dan de 8 euro per aandeel die Slim vorig jaar bood. KPN hield dat bod toen ook nog af.

Veel keus lijkt het Nederlandse bedrijf nu niet meer te hebben. De kosten die het bedrijf de komende tijd moet maken, onder meer om een licentie voor de nieuwe generatie snel mobiel internet (4G) aan te schaffen, een nieuw netwerk uit te rollen en te investeren in een nieuw vast netwerk voor internetdiensten en de ouderwetse vaste telefoon, zijn hoger dan het bedrijf aankan.

Bovendien heeft Slim met bijna 30 procent van de aandelen natuurlijk enige zeggenschap bij de beoordeling van het bod. Dat KPN in 2014 nog een zelfstandig Nederlands bedrijf is, lijkt vrijwel uitgesloten, meent NRC-redacteur Meeus daarom.

Euronews-interview met Carlos Slim, waarin hij ontkent monopolist te zijn:

3. Wat betekent een mogelijk overname voor KPN?
De rol van bestuursvoorzitter Eelco Blok lijkt in ieder geval uitgespeeld. Het kan zijn dat hij er voor de aandeelhouders nog wat extra geld uit kan slepen. Maar als América Móvil KPN werkelijk overneemt, zal het Mexicaanse bedrijf in de toekomst de strategie van KPN gaan bepalen.

Voordeel is dat América Móvil de schulden van KPN zal overnemen. Er komt dus extra geld, en ook kennis. Dat was waarom de aanvankelijke samenwerking met het bedrijf van Slim zo gek nog niet leek, schrijft Meeus.

“Zo min mogelijk investeren om het verdiende geld terug te geven aan de aandeelhouders, de strategie waarmee Bloks voorganger Ad Scheepbouwer jarenlang succes had, was voor Blok al enige tijd geen optie meer.”

KPN zal de komende tijd moeten investeren, wil het zijn dominante positie op de Nederlandse en Belgische markt behouden. Probleem van de overname is dus alleen dat in de toekomst niet langer Nederlanders zullen bepalen hoe zal worden geïnvesteerd, maar Mexicanen.

4. Wat voor bedrijf is América Móvil?
América Móvil is eigendom van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim. Die kocht in de jaren negentig het Mexicaanse telecombedrijf Telmex. Dat staatsbedrijf werd destijds door de toenmalig president Carlos Salinas aan Slim verkocht voor 1,7 miljard euro. Fraude, noemen critici de verkoop, een vriendenprijsje, schrijft Meeus.

“Telmex werd de basis van het huidige beursgenoteerde América Móvil, in eigen land absolute marktleider in zowel vaste als mobiele telefonie. Het concern is circa 80 miljard dollar waard. Een OESO-rapport bekritiseerde de monopoliepositie van Slim op de Mexicaanse telecommunicatiemarkt. Andere telecombedrijven klagen dat ze er geen poot aan de grond krijgen. Het rapport stelt dat de belprijzen in Mexico té hoog zijn door Slims ijzeren greep.”

Waarom is Slim dit jaar niet langer de rijkste man ter wereld?

5. Wie is deze Carlos Slim ook maar weer?
Slim is één van de twee rijkste mensen ter wereld – samen met Bill Gates. Zijn vermogen wordt geschat op 54,4 miljard dollar en is even groot als dat van 73 procent van de Mexicaanse bevolking tezamen (112 miljoen mensen). Slim bezit ruim tweehonderd bedrijven, samengebracht in zijn imperium Grupo Carso. De New Yorker schreef in een profiel over Slim in 2009:

“In de hedendaagse geschiedenis is er geen equivalent van iemand die een grote economie zo overweldigend domineert als Slim.”

Wie in Mexico geld uitgeeft, vergroot hoe dan ook het vermogen van Slim. Hij bezit winkels, restaurants, verzekeringsmaatschappijen, mijnen, banken.

De strategie van Slim is al jaren min of meer hetzelfde: hij koopt (noodlijdende) bedrijven goedkoop, lapt ze op en verdringt vervolgens alle concurrentie. Zijn zes kinderen bekleden overal in zijn imperium functies.

Over de steenrijke Slim wordt gezegd dat hij relatief gewoon is gebleven. Hij heeft ‘maar’ twee dure hobby’s: Cubaanse sigaren roken en Europese kunst verzamelen, het liefst van Auguste Rodin. Slim begon al heel jong met beleggen en was al miljonair toen hij nog maar 26 jaar was.

KPN over bod América Móvil

KPN-bestuursvoorzitter Eelco Blok legt vanmiddag in dit filmpje aan medewerkers van KPN uit wat het bod precies inhoudt: