Al honderd mensen in Frankrijk verdronken

Sinds begin juli zijn in Franse meertjes, rivieren, zwembaden en aan zee al ongeveer honderd mensen om het leven gekomen door verdrinking. Dat is iets minder dan de afgelopen jaren, maar wel een getal dat tot onrust heeft geleid.

Veel aandacht ging naar de slachtoffers aan de Côte d’Azur en in het departement Hérault, ook aan de Middellandse-Zeekust. De slachtoffers nemen te veel risico door bijvoorbeeld rode vlaggen op het strand te negeren of ze hebben domweg geen idee van het gevaar van stromingen. Maar de helft van alle verdrinkingen heeft plaats in rivieren en meertjes, meldt de brandweer.

De prefect van de Hérault, Pierre Bousquet de Florian, heeft in een brief aan de burgemeesters in zijn departement voorgesteld om „vakantiegangers in overtreding […] voor het niet respecteren van de veiligheidsregels” domweg op de bon te slingeren. Op 28 juli vielen op één dag zeven doden op de stranden van zijn departement.

De omnipresente minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls, deze week op werkbezoek in Cannes, is het daarmee eens. Kritiek van de politievakbond Alliance dat er de laatste jaren te weinig agenten en strandwachters zijn, verwierp hij krachtig. Hij riep badgasten op om „verantwoordelijkheid te nemen”.

Maar een op de vijf Fransen kan niet zwemmen, zo bleek onlangs uit een onderzoek van het Institut de Veille Sanitaire (InVS), dat toezicht houdt op de volksgezondheid. Volgens de vakbond van sportdocenten moeten er daarom in de eerste plaats meer zwembaden komen. Frankrijk telt in ruim 36.000 gemeentes 2.891 zwembaden.

Van de 496 mensen die in 2012 van 1 juli tot 30 september door verdrinking om het leven kwamen, was driekwart man en de helft boven de 45.