Zonder wilde dieren

gaan //

CircusViva Niño Circus Herman Renz. Tournee t/m 4/1. Inl: hermanrenz.nl

De nieuwe show van Circus Herman Renz heeft een primeur: geen wilde dieren. Het grootste rondreizende tentcircus van Nederland loopt vooruit op het in het regeerakkoord van VVD en PvdA beloofde verbod op roofdieren in circussen. Niet van harte, wel realistisch. Geen tijgers of leeuwen, geen panters of olifanten, en geen kooi die tijdens de pauze in de piste wordt gebouwd. De spreekstalmeester zwijgt erover. Maar wel vertoont Viva Niño een ironische verwijzing naar het eind van de dierentraditie – met een door clowns Milko en Frenky uitgevoerde nepdressuur met drie koeien, drie varkens, drie geiten en zes synchroon dribbelende ganzen. Ze kunnen niets, die dieren. Dat maakt hun optreden echter des te grappiger. Alleen de varkens rollen met hun neus een kleedje op.

Ook verder maakt dit circus het ontbreken van de gekooide beesten trouwens meer dan goed. Met eersteklas jongleurs en -acrobaten, een paalklimmer, een zweefartieste die aan heur haar de nok in gaat, een vurig percussienummer met de aan lasso’s bevestigde kogels die in het Spaans boleadoras heten, en een tango die gelijktijdig, op hetzelfde ritme, wordt uitgevoerd door een danspaar en door twee bereden paarden. Op een ervan zit Yasmine Smart, kleindochter van Billy Smart die in Engeland beroemd was om zijn kerstcircus op televisie.

Zo laat Circus Herman Renz opnieuw zijn hang naar de traditie zien, ondanks de geavanceerde theatertechnieken, de geoliede enscenering en het ontbreken van applausuitmelkerij.

En natuurlijk wordt de show geopend door paardendressuur. Zes hengsten draven rondjes door de piste, alsof er niets is veranderd.