Vredesberaad Israël en Palestina voortgezet op 14 augustus

Tegenover John Kerry zijn eind juli aangeschoven (vlnr): de Israëlische minister van Justitie Tzipi Livni, de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat, en adviseur van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu Yitzhak Molcho.
Tegenover John Kerry zijn eind juli aangeschoven (vlnr): de Israëlische minister van Justitie Tzipi Livni, de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat, en adviseur van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu Yitzhak Molcho. Foto AP/Charles Dharapak

De vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen worden op 14 augustus voortgezet. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond. Rond die tijd wordt ook de eerste groep Palestijnse gevangenen vrijgelaten.

Het ministerie in een verklaring:

“Onderhandelingen tussen de Israëli’s en de Palestijnen zullen op 14 augustus in Jeruzalem worden hervat en wordt gevolgd door een ontmoeting in Jericho.”

Vorige week werd al bekendgemaakt dat de onderhandelingen halverwege augustus verder zouden gaan.

Kort voor deze aankondiging was Israël akkoord gegaan met een eis van de Palestijnen om 104 van hun gevangenen vrij te laten, die al lange tijd vastzitten. Nog duizenden meer zitten er in Israëlische gevangenissen. Israël verklaarde toen dat de vrijlating gefaseerd zal plaatsvinden, naargelang de vooruitgang van het vredesoverleg.

Besprekingen na drie jaar hervat

De besprekingen lagen jaren stil, maar zijn eind vorige maand in Washington weer aangevangen. Half augustus wordt het overleg voortgezet in Jeruzalem. Doel is binnen negen maanden een akkoord over een tweestatenoplossing te bereiken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, die de partijen bij elkaar bracht, heeft gezegd zich bewust te zijn van de grote twijfel over de kansen van deze onderhandelingen. Maar hij voegde daaraan toe:

“Terwijl ik de scepsis begrijp, deel ik haar niet. En ik denk niet dat we daar tijd voor hebben.”

Volgens twee hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben beide zijden beloofd dat ze niet zullen weglopen van de onderhandelingen of acties zullen ondernemen die het overleg kunnen ondermijnen. Doorgaande Israëlische bouw in de illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied wordt niet beschouwd als een ondermijnende actie.

Onder de belangrijkste en lastigste kwesties die moeten worden opgelost zijn de grenzen van de toekomstige Palestijnse staat, het lot van de miljoenen Palestijnse vluchtelingen en de status van Jeruzalem. De Palestijnen eisen bezet Oost-Jeruzalem op als hun hoofdstad. Maar de Israëlische regering stelt zich op het standpunt dat Jeruzalem de ondeelbare Israëlische hoofdstad is.