Verliefd op Scheurebe

Aan Nederlanders die wijn in den vreemde maken geen gebrek. Ik ken er die doende zijn in Nieuw-Zeeland, Griekenland, Australië, Zuid-Afrika, Spanje, Italië en Griekenland. En Frankrijk grossiert er zelfs in. Maar kijk aan, ook Duitsland blijkt inmiddels aantrekkelijk als wijnvestigingsplaats. En nu eens niet bij landgenoten die hun zwarte geld willen rood-, rosé en witwassen maar die daar echt iets ‘neer willen zetten’.

Van eentje waren de coördinaten bij mij al wat langer bekend: Jacob Duijn. Van oorsprong een Twent die zijn hart heeft verpand aan Baden en daar inmiddels wereldberoemde Pinot Noir maakt.

Maar sinds kort hebben we ook een vertegenwoordiger in het wit: Philip Prause. Klinkt inderdaad Duits maar is toch ook echt een Hollander. Eentje die na zijn studie geschiedenis besloot om full time wijnmaker te worden en daar van september tot en met november 2011 al aan mocht ruiken bij Horst Sauer in Franken. Om ter plekke wel de smaak te pakken te krijgen maar vervolgens niet de makkelijkste weg te nemen.

De in Franken veel voorkomende Silvaner liet hij voor wat deze was om zich op de lastpak Scheurebe te storten. ‘Ik was verliefd geworden op de Scheurebe-druif en daar zou ik wat moois van gaan maken’, liet Prause mij weten.

Aan die druif  heb ik overigens wel eens eerder een artikel gewijd. Omdat het een opmerkelijke verschijning is, bijna een eeuw geleden bedacht door de Duitse professor Scheu die in 1915 een verbeterde versie van de Silvaner wilde maken. Eentje met meer geurexpressie, beter bestand tegen de vorst en minder ziektegevoelig.

Destijds bleef het grote succes echter uit. Moeilijke druif. Lastig in het dagelijks gebruik. Deed het alleen goed op percelen die voorbestemd waren voor Riesling. En die druif aanplanten was nu eenmaal veel lucratiever.

De Scheurebe zou niet meer dan een voetnoot in het grote vergeetboek zijn geweest als een klein aantal ‘Scheurebisten’ ‘m niet tot meeste geslaagde moderne druivenkruising had bestempeld. Horst Sauer bleek een van hen. En in zijn voetsporen volgde Philip Prause.

Hij keerde in de herfst van het vorig jaar op het wijngoed terug voor de oogst waarbij hij de supervisie kreeg over twee percelen Scheurebe van topwijngaard Escherndorfer Lump.  Met Sauer maakte Prause een kelderplan dat uiteindelijk resulteerde in de geurige, dynamische witte die ik onlangs proefde. Vol rijpe peer, lychees, ananas, tijm, zacht-zuur-zoet en peperigheid.

Prause roemt zijn ‘Spass im Glas’ - zoals hij zijn grote liefde heeft genoemd- vanwege de brede gastronomische inzetbaarheid. ‘Van babi pangang via pompoensoep tot snoekbaars met een saus van rode biet. De wijn is niet helemaal droog, maar heeft juist een tikje restzoet om de zuren mooi tegenwicht te bieden.’

Wie dit Nederduitse een-tweetje een wenst te proeven, moet overigens niet te lang wachten.

Er zijn hier minder flessen van deze 2012 oogst te koop dan dat er Nederlanders zijn die in het buitenland wijn maken.

Horst Sauer-Philip Prause ‘Spass im Glas’ 2012. Scheurebe Spätlese ‘Escherndorfer Lump’ Franken. € 15,95.

Exclusief bij Henri Bloem’s Wijnkoperij Utrecht. utrecht@henribloem.nl www.henribloem.nl