Staat naar Hoge Raad om uitlevering Sabir K. aan VS

De advocaat van Sabir K., Andre Seebregts (L), komt aan bij de rechtbank in Den Haag.
De advocaat van Sabir K., Andre Seebregts (L), komt aan bij de rechtbank in Den Haag. Foto ANP/Robin Utrecht

De Nederlandse Staat gaat bij de Hoge Raad in cassatie tegen de uitspraak die het gerechtshof eind vorige maand deed waarmee de uitlevering van Sabir K. aan de Verenigde Staten werd verboden. Nederland wil de terrorismeverdachte wel uitleveren en is het oneens met het hof, zo maakte het vanmiddag bekend.

Volgens het hof bestaat er te veel onzekerheid over de betrokkenheid van de Amerikanen bij de marteling van K. in Pakistan. In april oordeelde de rechtbank al dat K. niet aan de VS mag worden uitgeleverd. De Nederlandse regering had K. eerder toegezegd dat de behandeling die hij hier krijgt voor posttraumatische stressstoornis zou worden voortgezet in de VS. Uiteindelijk bleek dat de VS hem een ander soort behandeling aan wilden bieden. Volgens de rechter kan de omschakeling voor hem schadelijk zijn.

K. verdacht van beramen aanslagen op Amerikaanse doelen

K. werd in april 2011 op Schiphol opgepakt, nadat de Pakistaanse autoriteiten hem op een vlucht naar Nederland hadden gezet. Amerikaanse autoriteiten beschuldigen de Nederlandse K. ervan dat hij met leden van terreurorganisatie Al-Qaeda heeft samengewerkt in de strijd tegen Amerikaanse militairen in Afghanistan en willen hem daarvoor vervolgen. In 2007 en 2010 zou hij de intentie hebben gehad om aanslagen te plegen op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan.

Pakistan arresteerde K. in 2010. K. werd naar eigen zeggen op verschillende locaties in het land vastgehouden en beweert dat hij gedurende acht maanden is gemarteld. De terreurverdachte claimt dat dit alles met medeweten van de Amerikanen is gebeurd.