Omzet SBM boven eigen verwachting

SBM Offshore – drijvende olieplatforms – doet weer goede zaken. Na een moeilijke periode zijn er nieuwe orders.

Met twee grote orders uit Brazilië ziet de wereld er voor SBM Offshore ineens heel anders uit. Het bedrijf uit Schiedam dat zich vooral toelegt op drijvende olieplatforms, kwam gisteren na het sluiten van de beurs met halfjaarcijfers die boven de eigen verwachting liggen. De omzetverwachting voor dit jaar werd verhoogd van 4 miljard dollar (ruim 3 miljard euro) naar 4,3 miljard dollar.

Begin deze zomer haalde het bedrijf een order binnen voor de bouw van twee van deze drijvende platforms voor de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras, ter waarde van 3,5 miljard dollar.

Bestuursvoorzitter Bruno Chabas zegt zich „gesterkt te voelen door de vooruitgang die in de eerste helft van het jaar geboekt is”. Het bedrijf staat volgens Chabas „steviger op zijn benen nu het een aantal bijzondere contracten heeft weten binnen te slepen en een streep heeft weten te zetten onder problemen uit het recente verleden”.

Dit voorjaar werd een definitieve regeling getroffen voor het Yme-project in Noorwegen. Deze aanleg van een speciaal verplaatsbaar platform was uitgedraaid op een fiasco. Het platform wordt ontmanteld en naar de sloop gebracht. De schikking met Talisman Energy Norge kostte SBM Offshore vorig jaar al 200 miljoen dollar, dit voorjaar moest het bedrijf opnieuw 270 miljoen dollar afschrijven. Bij elkaar heeft het Yme-avontuur SBM 1,8 miljard dollar gekost. Een ander „probleem uit het verleden” is het Deep Panuke project voor de Canadese kust, waarop het dit jaar 30 miljoen dollar moest afschrijven.

Chabas benadrukt dat SBM Offshore zich in de toekomst vooral zal blijven richten op de zogeheten FPSO’s (Floating production storage and offloading), omgebouwde supertankers. SBM bouwt deze drijvende fabrieken, verhuurt ze en en runt in sommige gevallen ook de bedrijfsvoering.

Om aandeelhouders meer duidelijkheid te verschaffen over de financiële positie van het bedrijf, introduceert SBM Offshore naast de gebruikelijke financiële rapportage (IFRS) ook een eigen berekening. Door het complexe zakenmodel waarbij niet alleen gebouwd, maar ook verhuurd en geëxploiteerd wordt, is niet altijd duidelijk hoeveel geld er feitelijk in kas is. Zo wordt onder de traditionele regels omzet meegerekend die nog helemaal niet aan de klant is doorberekend. Daardoor lijkt de omzet groter dan hij feitelijk is.

In de eerste helft van dit jaar was dat volgens IFRS 2,2 miljard dollar, tegen 1,6 miljard volgens de eigen berekening. Het netto resultaat (inclusief de afschrijvingen op Yme en Panuke) was volgens de traditionele methode 16 miljoen dollar, terwijl er volgens de eigen methode in werkelijkheid een verlies van 42 miljoen werd geboekt.