Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Moslims vieren einde ramadan met suikerfeest

Baklava, een van de veel genuttigde zoete versnaperingen tijdens het suikerfeest dat vandaag zal beginnen. Foto ANP / Koen van Weel

Moslims vieren vandaag het Suikerfeest, het einde van de islamitische vastenmaand ramadan. Turken wisten al geruime tijd dat het vasten vandaag voor hen voorbij zou zijn. Marokkanen moesten nog afwachten. Dit houdt verband met verschillende manieren waarop het einde van de vastenmaand wordt bepaald.

De datum van het Suikerfeest wordt bepaald door het moment waarop een nieuwe maan verschijnt. Turken berekenen wanneer het zover is, Marokkanen volgen de islamitische geestelijken die in Saudi-Arabië kijken of de nieuwe maan daadwerkelijk te zien is. Gisteravond was dat het geval.

Het Suikerfeest begint vaak met een gebed in de moskee. Het is de gewoonte om nieuwe of in elk geval mooie kleren aan te trekken. De rest van de dag wordt veelal thuis met vrienden en familie doorgebracht. Ook het geven van geld aan minder bedeelden hoort bij het Suikerfeest.

Veel moslims spreken liever van Id-al-Fitr of ‘het kleine feest’, en niet van het Suikerfeest. Die aanduiding wordt door veel moslims onvolledig gevonden omdat de naam alleen zou slaan op het veelal zoete eten dat tijdens de viering wordt gegeten.

Het Suikerfeest is het einde van de ramadan. Eten, drinken, roken en seks voor zonsondergang waren een maand lang uit den boze. Doordat de ramadan in de zomer viel en de dagen lang waren, was het een extra zware vastenmaand, die ook nog eens een hittegolf kende. (Novum)