Mijmeren over het grote talent Rob van Liempt

Wie was Van Liempt? Het duo Gast en Scholten weet meer.
Wie was Van Liempt? Het duo Gast en Scholten weet meer. Foto Oosterhof

HollandDoc: Alles voor een lach Ned.2, 22.45-23.20u.

Zal ik het maar gewoon verraden, of is dat flauw? In de documentaire Alles voor een lach halen de comedians Hans Teeuwen, Theo Maassen, Raoul Heertje, Owen Schumacher en Pieter Bouwman herinneringen op aan hun onbekend gebleven collega Rob van Liempt.

Hij was anno 1991 een van de grondleggers van de Comedy Train, vertellen ze, en hij stond op het punt naar een breder publiek door te breken. Hij was het bijzonderste talent van allemaal, geven ze volmondig toe.„Het was niet zo dat als hij binnen kwam, dat er dan ook iemand binnen kwam”, stelt Theo Maassen vast. „Maar op het podium, dan was hij er ook echt helemaal.” Tot hij begin jaren negentig alweer in de vergetelheid raakte.

Spoiler alert: er heeft nooit een comedian bestaan die Rob van Liempt heette. Het hele verhaal is uit de duim gezogen. En nee, het is niet flauw dat te verklappen. Sterker nog: de wetenschap dat dit een nepspecial is, maakt het kijkgenot alleen maar groter. Men kan niet anders dan dit verzinsel van Thomas Gast en Merijn Scholten – die dit jaar als het duo De Partizanen het Leids Cabaretfestival wonnen – met grote bewondering bezien.

De vijf comedians blinken uit in het soort metaforische vaagheden waarin zo vaak over hun vak wordt gedelibereerd. Juist wie weet dat ze fantaseren, ziet hoe goed en geloofwaardig ze dat doen. Tot en met de briljante apotheose.