Mijmeren over het grote talent Rob van Liempt

HollandDoc: Alles voor een lach

Ned.2, 22.45-23.20 uur

Zal ik het maar gewoon verraden, of is dat flauw? In de documentaire Alles voor een lach halen de comedians Hans Teeuwen, Theo Maassen, Raoul Heertje, Owen Schumacher en Pieter Bouwman herinneringen op aan hun onbekend gebleven collega Rob van Liempt.

Hij was anno 1991 een van de grondleggers van de Comedy Train, vertellen ze, en hij stond op het punt bij een breder publiek door te breken. Hij was het bijzonderste talent van allemaal, zeggen ze. „Het was niet zo dat als hij binnenkwam, dat er dan ook iemand binnenkwam”, stelt Theo Maassen vast. „Maar op het podium, dan was hij er ook echt helemaal.” Tot hij begin jaren negentig alweer in de vergetelheid raakte.

Spoiler alert: er heeft nooit een comedian bestaan die Rob van Liempt heette. Het hele verhaal is uit de duim gezogen. En nee, het is niet flauw dat te verklappen. Sterker nog: de wetenschap dat dit een nepspecial is, maakt het kijkgenot groter. Men kan niet anders dan dit verzinsel van Thomas Gast en Merijn Scholten met grote bewondering bezien.

De vijf comedians blinken uit in het soort metaforische vaagheden waarin zo vaak over hun vak wordt gedelibereerd. Juist wie weet dat ze fantaseren, ziet hoe goed ze dat doen. Tot en met de apotheose.

Henk van Gelder