Inspectie en justitie onderzoeken uitzetting 6-jarige leukemiepatiënte

Fred Teeven mocht in april aanblijven als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie nadat hij een motie van wantrouwen tegen hem, naar aanleiding van de dood van Aleksandr Dolmatov, overleefde.
Fred Teeven mocht in april aanblijven als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie nadat hij een motie van wantrouwen tegen hem, naar aanleiding van de dood van Aleksandr Dolmatov, overleefde. ANP / Martijn Beekman

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie stellen een onderzoek in naar de uitzetting van het Georgische meisje Renata. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag bekendgemaakt.

Uit het gezamenlijke onderzoek moet blijken of medisch juist is gehandeld. Het 6-jarige meisje was volgens haar advocaat al weken ziek en bleek een dag na haar uitzetting in november 2012 acute leukemie te hebben.

Teeven ‘betreurt het ten zeerste’

Renata verbleef van 13 juni 2012 tot 26 november 2012 in Nederland, samen met haar vader, moeder, zus en grootmoeder. “Bij mijn diensten was op geen enkel moment bekend dat, Renata toen zij in Nederland verbleef, leed aan acute leukemie”, reageert staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Hij “betreurt het ten zeerste” dat Renata ernstig ziek is.

Volgens Teeven is Renata wel degelijk medisch onderzocht en is ook bepaald dat er een bloedonderzoek moest plaatsvinden. Voordat dat kon worden uitgevoerd, werd het gezin opgepakt en uitgezet. Dat kon gebeuren doordat het Gezondheidscentrum Asielzoekers niet betrokken was bij het besluit om het gezin uit te zetten.

‘Geen medische indicaties bekend’

Een zogeheten fit-to-flykeuring, waarbij wordt bekeken of het verantwoord is een asielzoeker op het vliegtuig te zetten, was volgens Teeven niet aan de orde “omdat er geen medische indicaties bekend waren die daar aanleiding toe gaven”.

Renata en haar familie zijn afkomstig uit Georgië. Ze zijn uitgezet naar Polen, omdat ze eerder in dat land hadden verbleven. Volgens Europese regels kunnen ze daarom alleen in Polen asiel aanvragen.

Opnieuw politieke problemen Teeven

Dit voorjaar kwam Teeven in politieke problemen naar aanleiding van de dood van de Russische activist Aleksandr Dolmatov, die zelfmoord pleegde voordat hij zou worden uitgezet. Zes oppositiepartijen steunden een motie van wantrouwen. Teeven moest de PvdA beloven dat er bij de uitvoering van het asielbeleid meer oog zou zijn voor de “menselijke maat”.

D66-Kamerlid Gerard Schouw had Teeven gevraagd of hij vindt dat er in dit geval voldoende aandacht is geweest voor de “menselijke maat”. Op die vraag gaat Teeven niet in. Wel wijst hij erop dat Renata en haar familie in november 2012 werden uitgezet, terwijl de zelfmoord van Dolmatov en de politieke discussie daarover begin dit jaar speelden. (Novum)