Viegveld toeristentrekpleister Eilat na twee uur sluiting weer geopend

Israëlische militairen bij een toeristenbus die langs een roadblock moet ten behoeve van de veiligheid in de omgeving van Eilat waar dit soort vervoer vaker doelwit is van aanvallen.
Israëlische militairen bij een toeristenbus die langs een roadblock moet ten behoeve van de veiligheid in de omgeving van Eilat waar dit soort vervoer vaker doelwit is van aanvallen. ANP-EPA / Jim Hollander

Omwille van de veiligheid sloot Israël eerder vanavond gedurende enkele uren de luchthaven van Eilat. Het vliegveld nabij het Egyptische schiereiland Sinaï verwerkte in deze periode geen aankomende of vertrekkende vluchten.

Het besluit hiertoe werd genomen door het Israëlische leger na “veiligheidsanalyses”, aldus Reuters. Meer uitleg werd door het leger niet gegeven. De zorgen over activiteit van islamitische militanten in de Sinaï lijken toe te nemen nadat Israël vorige maand al de raketafweer aan de grens met Egypte versterkte.

Update 21.17: Na een sluiting van twee uur besloot het leger in Israël dat de situatie weer veilig was. Het vliegveld is weer open.

Het komt wel vaker voor dat landsings- en startbanen van de luchthaven sluiten vanwege woestijnwinden, maar een complete sluiting is zeldzaam. De luchtvaartautoriteit meldt dat acht vluchten die vandaag nog zouden landen worden omgeleid naar Uvda, zo’n 60 km verderop.

Geweld in Sinaï toegenomen

Via de luchthaven van Eilat vinden veel toeristen hun weg naar populaire vakantieoorden aan de kust van de Rode Zee. Zowel voor binnenlands als buitenlands toerisme is het een vooraanstaande bestemming.

Het geweld in de Sinaï is toegenomen na het afzetten van president Mohammed Morsi. Vorige maand kwam een raket in Israël terecht en vrijwel dagelijks worden Egyptische troepen aangevallen.


Grotere kaart weergeven