Inflatie stijgt naar 3,1 procent - hoogste niveau sinds 2008

Foto ANP / Lex van Lieshout

De inflatie in Nederland is vorige maand gestegen naar 3,1 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is het hoogste niveau sinds september 2008. In juni waren de prijzen voor consumenten nog 2,9 procent hoger dan een jaar eerder.

De inflatie nam vooral toe door een forse huurstijging. De prijsontwikkeling van telefoon- en internetdiensten en van kleding had ook een opwaarts effect op de inflatie. Ook de btw-verhoging van vorig jaar oktober en andere lastenverzwaringen werken nog altijd door in de inflatiecijfers. De prijsontwikkeling van aardgas en van nieuwe personenauto’s drukte de inflatie juist wat. Het CBS schrijft:

“In juli was de gemiddelde huurstijging 4,5 procent. Dit is de grootste stijging sinds juli 1995. De laatste jaren was de maximaal toegestane huurverhoging voor de meeste woningen gelijk aan de inflatie van het voorafgaande jaar. Vanaf 1 juli 2013 is het nieuwe huurbeleid van kracht en is de maximale huurverhoging gelijk aan de inflatie van het voorafgaande jaar, verhoogd met een inkomensafhankelijk percentage.”

In de eurozone bleef de inflatie in juli ongewijzigd op 1,6 procent. Nederland zit daar met zijn 3,1 procent dus ver boven. Nederland heeft het op twee na hoogste inflatiecijfer van de Europese Unie. Alleen Roemenië (4,5 procent) en Estland (4,1 procent) doen het slechter.

De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank streven naar een inflatie van minder dan, maar rond de 2 procent. Inflatie is de gemiddelde prijsstijging van goederen en diensten die consumenten kopen.