Het kampvuur

Als Netflix dit najaar een abonnement aanbiedt en ik voor 7,99 euro per maand onbeperkt kan kijken naar hun catalogus van tienduizenden films, dan is de kans groot dat ik dat doe. Of ik er dan nog voor tien euro een Videoland-abonnement van RTL bij neem, dat is maar zeer de vraag.

In de eerste plaats is de kwaliteit van aanbod en beeld van Netflix onberispelijk, vertellen Amerikaanse gebruikers. Het gepruts met on-demand-diensten van mijn kabelaanbieder (UPC) is nogal frustrerend: heel vaak storingen, beloftes die niet worden nagekomen, laag bedieningsgemak.

Films kijken doe je meestal op je computer, tablet of smartphone, en die kan de techniek doorgaans wel aan. Bovendien heb ik helemaal geen tijd om ook nog eens naar films en oude series te kijken op televisie. Begrijp me goed: eigenlijk zou ik niets liever doen dan elke dag een recensie schrijven over klassieke films in onderlinge samenhang, over overeenkomsten in het acteren van James Gandolfini in The Sopranos en Bryan Cranston in Breaking Bad. Maar daar zit u als lezer in het algemeen niet op te wachten.

U wilt namelijk weten of u iets gemist hebt in De wereld draait door of Knevel & Van den Brink, of dat u de enige was die zo heeft genoten van Zomergasten. Bij de koffieautomaat kun je moeilijk vragen of iemand gisteren toevallig dezelfde oude film heeft gezien.

De revolutie in het televisiekijken wordt ons al jarenlang beloofd, maar blijft vooralsnog uit. In feite neemt het aantal minuten dat er per etmaal live naar traditionele televisie gekeken wordt alleen maar toe, in Nederland tot drie uur en 16 minuten in 2012.

De reden is dat televisie voor een samenleving de functie vervult van het kampvuur waar we allemaal in staren. Er is wel wat variatie in de vlammetjes, maar er bestaan oneindig veel interessanter dingen om naar te kijken. Dat doen we ook, maar het warme vuur blijft onze gemeenschappelijke inspiratie.

Film eten zoveel als je wilt voor een vaste prijs: het is de doodslag voor de laatste videotheken. Dvd’s zullen niet heel lang meer bestaan en ook het illegaal downloaden zal minder worden. Maar voor publieke en commerciële omroepen zal het weinig uitmaken en op z’n best een aardige bijverdienste kunnen worden.