Recensie Nieuwe Halo is als een klassiek schietspel

Halo: Spartan Assault. Van: Vanguard Games. Voor: Windows 8. € 5,99.

De allereerste Halo was een mijlpaal. Deze game toonde de potentie van Microsofts eerste spelcomputer, de Xbox, en bewees glansrijk dat schietspellen met een controller net zo comfortabel konden spelen als op een pc met muis en toetsenbord. Wellicht hoopt Microsoft dat een nieuw deel van hun belangrijkste gameserie een vergelijkbare boost geeft aan Windows 8 en daarop draaiende tablets en telefoons.

In Halo: Spartan Assault bestuur je een supersoldaat tijdens een oorlog tegen ‘de Covenant’, een buitenaardse as van het kwaad. Je ziet het speelveld van bovenaf en stuurt met twee virtuele joysticks, wat betekent dat je je linkerduim over het aanraakscherm in de richting schuift waarin je wilt lopen. Met je andere duim richt je je vuurwapen.

Deze bedieningsmethode is verre van precies: beweeg je je duim te ver, dan herkent het spel je commando’s niet meer. Mikken wordt meer gokken, het gooien van granaten als kegelen met te veel drank op.

Speel je de game echter met toetsenbord om te lopen en muis om te richten, dan is deze Halo wél te temmen. Het is ironisch dat dit spel pas te genieten is als je de mogelijkheden van het touchscreen zo veel mogelijk negeert.

Toch is de game niet slecht. De strijd tegen golf na golf van moordlustige aliens doet dan denken aan klassieke schietspellen uit de automatenhallen, zoals Berzerk of Robotron. Net als die oude speelhalkasten is er echter niet veel diepgang, hoe meeslepend de muziek en tussenfilmpjes ook zijn.