Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Dan ligt er ineens een dode haai onder je bankje in de metro

Screenshot Instagram / imababysquid

Je zit in de metro in New York, onderweg naar Queens, en onder je bankje ligt een dode haai van 1,2 meter. Het overkwam Isvett Verde uit Brooklyn, die bij het instappen al opmerkte dat er zo’n “extreme vislucht” hing in het treinstel.

Verde tegenover de BBC:

“Het is moeilijk om je nog te verbazen omdat er altijd gekke dingen gebeuren in deze stad, maar dit was wel heel sterk.”

Een paar metroreizigers hadden overigens weinig respect voor de dode haai. Op deze site zijn beelden gepubliceerd van (ten minste) één man die poseerde met de haai. Uit de bek van het dier steekt een sigaret en naast hem staat een energydrink en ligt een metrokaart.

De man die op een clowneske manier poseerde met de haai zegt op het blog dat hij de metrokaart onder de vin van de haai legde, “voor het geval hij een overstap nodig had”.

“Ik vind het zeker respectloos om bepaalde dingen te doen met het lijk van een haai. Maar het toevoegen van een MetroCard onder zijn vin is niet respectloos.”

Duiven, ratten; ze reizen allemaal weleens mee in de metro. Maar haaien hadden zich niet eerder in de ondergrondse vertoond, meldt het transportbedrijf. Na de vondst vroeg de conducteur alle reizigers om het treinstel te verlaten. Op het eindpunt van de metro werd het dier weggehaald.

Het is een raadsel hoe de haai in de metro verzeild is geraakt. Zou het iets te maken hebben met de ‘Haaienweek’ van Discovery Channel, vroegen cynici zich af? Discovery Channel laat in The New York Times weten het te betreuren dat er een verband wordt gelegd met de zender en hun “celebration of sharks”. De woordvoerder ziet de lol er niet van in.

Was de haai dan het resultaat van een visserstripje? Of was het dier ontsnapt uit Chinatown, waar haaienvinnensoep nog altijd als een delicatesse wordt gezien? Het is allemaal speculeren. Het transportbedrijf laat weten geen onderzoek te doen naar het incident.