Universiteit leest voor het eerst rood microboekje. En nee, het was niet van Mao

Leuk zo’n miniatuurboek, maar de grootte ervan maakt het natuurlijk wel een klein beetje lastig om het te lezen. Dat was dan ook de reden dat de bibliotheek van de University of Iowa hun kleinste boekje in de collectie nog niet had geopend. Maar van de week ging het boek dan toch op tafel. De

Screenshot van Flickrpagina van de universiteitsbibliotheek in Iowa.

Leuk zo’n miniatuurboek, maar de grootte ervan maakt het natuurlijk wel een klein beetje lastig om het te lezen. Dat was dan ook de reden dat de bibliotheek van de University of Iowa hun kleinste boekje in de collectie nog niet had geopend. Maar van de week ging het boek dan toch op tafel.

De universiteitsbibliotheek bevat meer dan vierduizend miniatuurboeken, die allemaal de omvang hebben van een duim of kleiner. Een van de kleinste boekjes in de collectie, een petit, rood dingetje met de afmeting van een lieveheersbeestje, is slechts vier millimeter lang en 1 millimeter dik.

Omdat je een boekje van die grootte niet zo makkelijk even openslaat om te lezen, wist de bibliotheek ook niet wat er in stond geschreven. Afgaande op het omslag (bekeken met een vergrootglas) was het vermoeden dat het om een bijbel ging, of althans een gedeelte ervan.

Foto’s van het microminiatuurboekje op de Facebookpagina van de bibliotheek en op Tumblr trokken de aandacht van de conservator van de bibliotheek, Giselle Simón. Ze suggereerde de bibliothecaris Colleen Theisen om de nieuwe microscoop van de bibliotheek te gebruiken.

Ooit het kleinste boekje ter wereld

Met een pincet werd de eerste pagina van het boekje voorzichtig geopend; het bleek het eerste hoofdstuk (Genesis) te bevatten van de King James Versie van de Bijbel, een Engelse Bijbelvertaling uit 1611. Op grond van de inhoud kon de achtergrond van het boekje worden herleid.

Het werd in 1965 verkocht als het toen zijnde kleinste boekje ter wereld. Er bleek nog een ander miniatuurboek bij te horen, dat ook in de collectie van de universiteitsbibliotheek zat, maar wat kennelijk van het microminiatuurboekje was gescheiden geraakt. De twee boekjes werden samen verkocht als set. Het kleine rode boekje zat in een plastic omhulsel zodat het aan een sleutelbos gedragen kon worden.

Bekijk hier de foto’s van de minutieuze operatie.